satt-ostergotland-i-rorelse

2021 är Friluftslivets år – Luften är Fri

I år drar Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv igång Friluftslivets år. Under parollen Luften är fri! vill de inspirera folk att ta sig ut i naturen.

– Det finns bara positiva effekter med friluftsliv. Du får frisk luft, rörelse och avkoppling av att vara ute i naturen. Det ger också positiva effekter på hälsan, säger Maria Flink, friluftssamordnare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Under 2020 har naturen blivit allas nya mötesplats och intresset för naturen och friluftsliv har ökat. Det märks till exempel på de platser där Länsstyrelsen mäter antalet besökare med besöksräknare.

– Vi har sett en markant ökning. Antalet som söker information kring friluftsliv har ökat under året, och vi ser det också genom fyllda parkeringar och papperskorgar, säger Maria Flink.

Luften är Fri är ett projekt som inte bara syftar till att få fler människor att prova friluftsliv, utan även att nå ut till nya grupper, till exempel ovana friluftsbesökare. Ovan kan man vara på olika sätt. Man kan vara ovan att vara utomhus, van att vara i naturen men ovan i den svenska naturen. Man definierar själv om man är ovan eller inte, förklarar Maria.

– Från Länsstyrelsens håll, och uppmaningen till de aktörer som samverkar i länet, är att tänka brett. Vi måste söka upp de ovana i andra kanaler än där vi brukar, säger Maria.

Luften är fri har också en webbsida med samma namn, www.luftenarfri.nu där hela årets planering finns samlad i en aktivitetskalender, där alla arrangörer kan lägga upp sin aktivitet inriktad på olika målgrupper.

– Att nå de som redan är intresserade är lätt, de söker  själva upp information och aktiviteter. Men för den som inte brukar ge sig ut i naturen finns det många hinder att övervinna. Ett av hindren för många ovana är att de inte vet var de kan utöva friluftsliv. Genom att visa på bra områden och aktiviteter skapar det möjligheter för fler att hitta ut, säger Maria.

För att nå ovana besökare, där bland barn i årskurs 4-6 samt personer med utländsk bakgrund, sker samverkan med aktörer som vanligtvis når målgruppen.

– Projektet innefattar ett stort antal aktörer som samverkar med varandra, däribland Länsstyrelserna. I Östergötland ingår kommunerna, Region Östergötland och olika friluftsorganisationer, turistföretag och idrottsföreningar, säger Maria.

Länsstyrelsen Östergötland ansvarar för att samordna friluftsfrågorna i länet och ser Friluftslivets år som ett bra initiativ för att nå ut till aktörer och allmänheten. Maria Flink, friluftsamordnare i Östergötland, nämner utöver hälsofördelar att vi också värnar mer om naturen ju mer vi är ute i den. Under rådande samhällssituation är en tur i naturen också ett passande alternativ.

Naturen som mötesplats

– Antalet som söker information kring friluftsliv har ökat under året, säger Maria Flink, friluftssamordnare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Två barn klättrar på ett berg i skogen

Mer information om projektet finns på www.luftenarfri.nu Länk till annan webbplats.

Fler goda exempel

  • Träningen ger glädje som räcker en hel vecka

    Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.
  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.