satt-ostergotland-i-rorelse

Träningen ger glädje som räcker en hel vecka

Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.

- Och inte bara det, säger Tina Persson som håller i passen, träningen leder ofta till nya vänskapsband som räcker långt utanför våra lokaler. Det är härligt!

Skön musik strömmar ur den lilla högtalaren som står mitt på golvet i gymnastiksalen i Föreningshuset Fontänen i Linköping. Det är torsdag förmiddag och en knapp timmes lättgympa på programmet. 20-talet stolar är utplacerade i en stor cirkel, övningarna kan göras ömsom sittandes, ömsom ståendes. Var och en väljer själv.

Rock and roll

- Ett, två, tre – armarna utåt sidan, räknar Tina och drar igång passet. Fyr, fem, sex – uppåt, utåt. Visst är det svårt att göra rörelserna långsamt? Man vill bara ta i!

Och inte blir det lättare precis när Great balls of fire tar fart i högtalaren och skapar rock and roll-tempo i lokalen.

Det pustas och stånkas. Idel leenden. Gula och röda gummiband delas ut och sedan får ländryggen, magen, triceps och biceps en ordentlig omgång. Tina varvar stora rörelser med lite mindre.

- Nu dricker vi vatten, ropar hon. Sedan dansar vi loss igen!

Höja livskvaliteten

Life in motion är en sektion i föreningen Linköpings parasport. Målet är att höja livskvaliteten med hjälp av träning för personer med en fysisk neurologisk sjukdom eller skada.


Projektet, som tidigare finansierats av Arvsfonden och nu stöttas av viktiga sponsorer, sker i nära samarbete med Neuro Linköping och Rörelse och hälsa, Neurorehab vid Universitetssjukhuset i Linköping.

- Vi gör övningar för att bygga på muskulaturen, frigöra spänningar och låsningar i kroppen och för att underhålla styrkan som deltagarna har. Mycket handlar om att hitta stadga och att återta kontrollen i sin kropp, säger Tina.

- Det är ganska häftigt för det händer ofta att en deltagare plötsligt har balans. Det är som att dans och rytm får armar och ben att slappna av och istället för att spänna sig för att undvika att ramla så hittar kroppen harmoni och stabilitet.

Träning som medicin

Hans Malmberg är en av deltagarna i Tinas grupp. Han jobbar hårt genom övningarna med gummiband och salsasteg. Hans berättar att han fick en stroke för elva år sedan och att träningen har varit helt avgörande för hans återhämtning.

- All fysisk aktivitet är utomordentligt viktig, säger han. Träna, träna, träna, det är det enda som gäller. Jag ser träningen som medicin, och dessutom har det en social funktion eftersom det är roligare när man är flera.

Passet i gympasalen avslutas med lugn stretch och inslag av yoga.

- Jag ser ofta hur träningen skapar förändring hos deltagarna, säger Tina. När de kommer hit första gången är många osäkra och lite ledsna, kanske på grund av sin skada. Men ju mer de tränar, desto piggare blir de. Inte minst när de märker vad de kan.

- Och efter kort tid har de liksom återtagit sig själva och blir allt gladare. Helt plötsligt orkar de ta kontakt med andra människor och skapa sammanhang igen. Oavsett om patienten lider av fysisk eller psykisk ohälsa så är träningen främjande för måendet.

Glad hela veckan

Meryem Yildiz är ett levande exempel på Tinas beskrivning. Meryem har reumatism och beskriver att hon har väldigt ont i lederna.
Hon slår sig ner på en bänk och pustar ut efter passet.

- Det här måste finnas kvar, säger hon. Hur ska man få hjälp i framtiden annars? Klart att man kan vara ute och gå eller så, men att komma hit och prata en stund med andra som är i samma situation, det är jätteviktigt.

Och tröttheten, ja den är som bortblåst efter passet.

- Jag är trött när jag kommer hit, men det ger så mycket att träffa de andra. Och Tina är suverän i att leda passen.

- Jag mår jättebra just nu. Jag är piggare, och så glad att det räcker hela veckan!

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation


Linköpings parasportförening har funnits i 40 år och erbjuder idrott och träning för personer med funktionsnedsättning. Life in motion är en sektion i föreningen och bedrivs i nära samarbete med Neuro Linköping och Rörelse och hälsa Neurorehab vid Universitetssjukhuset i Linköping. Life in motion erbjuder 14 olika träningspass i veckan.


Läs mer här: https://www.linkopingsparasport.se/life-in-motion/ Länk till annan webbplats.

Life in motion

Man och kvinna under en gymapass

Ingen kan stå still när Tina Persson spelar rock och samba. Hans Malmberg och Vendela Tonström ser till att det svänger. (Foto: Anna Lindén)

Gruppbild på alla som deltar i ett gymnastikpass

Skön musik och härlig stämning! Ledaren Tina Persson, hälsoinspiratör i Linköping parasportförening, sprider glad energi.
(Foto: Anna Lindén)

sju personer under ett gymnastikpass

- Mycket av träningen handlar om att hitta balans i kroppen och dans och musik är till stor hjälp, säger Tina Persson. (Foto: Anna Lindén)

Glad kvinna under ett gymnastikpass

Vendela Tonström släpper fram sambatakterna. (Foto: Anna Lindén)

Äldre glad man under ett gymnastikpass

- Träna, träna, träna! Det är det enda som gäller och jag ser det som medicin. Hans Malmberg berättar att träningen haft en avgörande betydelse i återhämtningen efter en stroke som han fick för elva år sedan. (Foto: Anna Lindén)

Kvinna under ett gymnastikpass

Meryem Yildiz är ofta trött och har ont i lederna när hon kommer till gympapasset.
- Men efteråt är jag så glad att det räcker hela veckan, säger hon. (Foto: Anna Lindén)

fem personer dansar under ett gymnastikpass

I en medryckande samba avslutar Tina Persson dagens träning. Tina är ledare för samtliga 14 pass som Life in motion erbjuder varje vecka. (Foto: Anna Lindén)

Fler goda exempel

  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.