satt-ostergotland-i-rorelse

”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.

Stämningen i träningslokalen i Tjejernas Athena i Norrköping är avslappnad. Med kvarten kvar av förmiddagens styrkepass har ledare Carina Alfredsson gått över till långsamma stretchövningar. Ingen dunkadunka-musik, ingen trängsel, bara behaglig nedvarvning.

- Du måste skriva att alla borde komma hit, säger Boel Dollerup och ställer undan redskapen hon använt i dagens pass.

En rak uppmaning. Som vittnar om trivsel förstås.

- Vi är ett härligt gäng, fortsätter hon. Alla åldrar, alla nationaliteter, och alla tränar i sin takt.

Hon pekar på sitt knäskydd.

- Har man ont någonstans och måste hoppa över en övning så kommer Carina med förslag på vad man kan göra istället. Suveränt!

Helkväll på gymmet
Hon får medhåll av Johanna Skarstedt och Laila Andersson. De berättar att de kör ett par-tre pass i veckan. Minst. Det blir dans, styrketräning och yoga bland annat.

- På måndagar är jag här i tre timmar och kör både zumba och kundaliniyoga, säger Johanna. Jag går inte hem förrän efter 21.

En dam sticker in huvudet i salen och ropar ”trevlig helg!” En annan tjej hänger träningsväskan över axeln och vinkar när hon går.
Det är just det där med den familjära känslan.

- Vi skrattar tillsammans, skämtar med varandra och pushar på när någon ser trött ut, säger Johanna Skarstedt.

- Det bidrar till trivseln så klart. Och mycket hänger ju på att Carina alltid är så positiv.

Ville träna mer
Carina Alfredsson tog över Tjejernas Athena för 31 år sedan. Då hade det redan funnits i tio år.

- Jag körde mycket styrketräning och tävlade i fitness och eftersom jag ville ha möjlighet att träna ännu mer så såg jag det som en bra lösning att köpa ett gym, säger hon.

- Det visade sig förstås att det inte var riktigt så enkelt att driva ett eget företag, och även om jag kan träna en del så har gymägandet framför allt bidragit till att utveckla mig som person.

Kom som du är

Hon häller upp kaffe och vi slår oss ner i varsin knallgrön retrostol av plast. De ingår i en liten sittgrupp framför receptionen, för den som vill prata bort en stund före eller efter träningen.
En svag doft av parfym kommer från det enda omklädningsrum som gymmet behöver.

- Vi har omkring 300 medlemmar och de flesta kommer hit just för att det bara är för tjejer, säger Carina.

- Det är skönt för alla. De kvinnor som bär slöja kan ta av sig den och träna utan. Man kommer och går precis som man är. Det kan vara hårt ute på gymmen och många känner att de måste vara sminkade och ha de senaste träningskläderna, men så är det inte här. Och jag vill verkligen inte att vi hamnar där.

Carina berättar att hon anställde en manlig instruktör till box-passen för ett par år sedan.

- Jag märkte direkt att tjejerna blev mer medvetna om sitt utseende under träningen. Det ligger i människans natur, utan det så hade vårt släkte dött ut. Men det är inte så det ska vara på det här gymmet.

Dubbel gymägare

Ja, det är just att få människor att trivas och röra på sig som Carina brinner för. Varje vecka håller hon drygt 20 olika pass. Och som om det inte räckte, så öppnade hon ett gym i Norsholm för några år sedan. Kort och gott för att det saknades, och för att erbjuda fler att må bra genom aktivitet. På ”Athena för alla” tränar killar och tjejer tillsammans.

Energin hittar hon i den egna träningen. Men också, som sagt, i att hjälpa andra till sundare liv. Sedan ett par år tillbaka samarbetar hon med Norrköpings kommun och håller träning för barn som riskerar övervikt. Barnen fångas upp av skolsköterskorna och erbjuds att komma till Tjejernas Athena.

- Vi kör ett par gånger i veckan och det ger verkligen resultat. Barnen är glada och det blir ett sätt för dem att göra träning till en vana i vardagen, säger hon.

Även i barngrupperna tar Carina emot enbart tjejer. Utom på söndagar, när gymmet är stängt för allmänheten, då är grupperna blandade.

Athena har koll

Vi går en sväng och tittar på själva maskinparken. Också den är noga genomtänkt förstås. Redskapen är i första hand anpassade för att passa tjejers behov.

Som sig bör blickar gudinnan Athena ut över lokalen från en målning högt upp på en vägg. Lika lugn och avslappnad som stämningen i själva gymmet.
På en annan vägg sitter rad efter rad med diplom i Carinas namn. Hon är utbildad massör, personlig tränare, spaterapeut, kraniosakral terapeut och mängder av annat.

Själv tonar hon ner det.

- Visst tror jag på att ha utbildningen i ryggen, det visar att jag kan det jag gör, men för övrigt ska ingenting på gymmet handla om mig. Jag är här för medlemmarna och när de säger att de trivs – ja, det är då jag har lyckats.

Text och bild: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Tjejernas Athena

Bild på Carina som sitter på en grön stol

Knallgröna retrostolar skapar en härlig atmosfär i receptionen. Carina Alfredsson har drivit Tjejernas Athena i 31 år – med målet att alla ska trivas.

 Anita Nelly sträcker upp armen under ett träningsass

Dagens styrkepass är strax över. Anita Nelly och de andra i gruppen drar i trötta muskler.

Laila Andersson ligger på en grön boll och håller upp vikter i luften

- Det är jätteviktigt att röra på sig, oavsett ålder, säger Laila Andersson. Hon kör styrketräning, gympa och dans på Tjejernas Athena, flera gånger i veckan.

Johanna, Carina och Laila sitter på varsin grön boll

Den familjära och glada känslan trycker Johanna Skarstedt och Laila Andersson mycket på när de berättar om gymmet.
– Mycket hänger ju på att Carina (mitten) alltid är så positiv, säger Johanna.

Bild på carina Alfredsson i gymmet

– Det kan vara tufft på en del gym, där medlemmarna känner att de måsta vara sminkade och ha de senaste träningskläderna. Så är det inte här och jag vill absolut inte att vi hamnar där, säger Carina Alfredsson.

Bild på en leende Carina som hänger vid receptionen

– Jag har världens roligaste jobb, säger Carina Alfredsson. Jag brinner för att få folk att röra på sig.
Sedan sex år tillbaka äger hon två gym, Tjejernas Athena i Norrköping och Athena för alla i Norsholm.

Fler goda exempel

  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.
  • Discgolf är roligt och nyttigt - dygnet runt

    I Grebo har discgolfen blivit något av en folkrörelse. På den tolv hål långa banan avverkas närmare 10 000 mil om året – till fots. – Folk kommer hit från hela länet för att spela, säger Pontus Henriksson, föreningens kassör.
  • ”Det är våra ungar det handlar om!”

    Fler barn i rörelse. Med det tydliga målet i sikte höjer Mjölby kommun summan för föreningsbidrag med 1,5 miljoner och arbetar samtidigt för att skapa ett närmare samarbete med ortens idrottsföreningar. - Vi har ju alla samma intresse, säger Kristin Kellander (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är våra ungar det handlar om!