satt-ostergotland-i-rorelse

Strokeföreningen hjälper Motala kommun att göra naturreservaten tillgängliga

I Motala samverkar strokeföreningen med kommunekologen Fia Sundin och tillsammans har de fått till ett bra samarbete. Målet är att göra naturreservaten i kommunen tillgängliga för alla.

– Det behövs ofta inte så stora förändringar för att en grillplats eller ett promenadstråk ska bli framkomligt och tillgängligt. Samarbetet med kommunen har inneburit att vi kunnat visa på behoven.

Det säger Karin Holmgren, före detta ordförande i Strokeföreningen i Motala och en av initiativtagarna till samverkan med kommunen.

Det började för 3 år sedan när stormen Per ställde till det i skogarna. Motala var en av de kommuner som fick statliga medel för att röja upp i skogarna och naturreservaten. I den vevan tog Strokeföreningen kontakt för att förbättra tillgängligheten när man ändå var igång med förbättringar av parkeringsplatser, gångvägar och grillplatser.

– Oftast är det småjobb som krävs – vi brukar säga till varandra att det bästa vore om vi hade tillgång till en traktor och någon som kunde komma och bara släta till lite, säger Karin.

Att uppleva att man har tillgång till en plats beror på många olika saker, berättar Karin. Dels handlar det såklart om att tänka hela kedjan, från parkering till utflyktsmål.

– Ofta ser vi att de anpassat vissa delar alldeles utmärkt, till exempel en grillplats, men sedan saknas en väg som är framkomlig för rullstol från parkeringen och då kommer man ju ändå inte dit, förklarar Karin.

En annan aspekt är information om naturreservatet har anpassats för rullstol eller inte. Att veta i förväg hur det ser ut och vad som väntar, är en viktig del. Här finns Naturkartan.se som är en webbplats där olika naturreservat och olika utflyktsmål finns sökbara.

– På Naturkartan.se finns möjlighet att söka på tillgängliga platser, så att man inte åker dit i onödan. Det är jättebra. Vi önskar ibland att det skulle vara tydligare skyltat på plats också, så att vi vet vilka stigar som är framkomliga, säger Karin.

Även om mycket gjorts så finns det alltid saker som går att förbättra.

– Det bästa vore om vi kunde sitta med och ge råd om tillgänglighet redan från början, avslutar Karin Holmgren.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Lätt att ta sig ut

Äldre man som kör person som sitter i rullstol

Fler goda exempel

  • Träningen ger glädje som räcker en hel vecka

    Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.
  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.