- Fritid och kultur
- Barn 0-17 år
- Linköping
På Funkis får både barn och vuxna vara sig själva
Många föräldrar och barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar blir av olika anledningar isolerade. Funkis är en anpassad mötesplats där barn och föräldrar kan träffas, leka och umgås utan krav, och det är uppenbart ett stort behov av det.
Initiativet Funkis Länk till annan webbplats. kommer från Mattias och Annika Ryberg som själva har barn med funktionsnedsättning. De skickade ut en enkät på facebook för att kolla intresset för en mötesplats. Svaret var tydligt, många efterfrågade detta och saknade något liknande.
– Enkäten visade att få barn hade en kompis och 60 procent av föräldrarna hade varit sjukskrivna på grund av barnens funktionsnedsättning. Vi kom fram till att vi ville skapa en plats för att ändra på det här, berättar Mattias.
De skrev en ansökan till Allmänna arvsfonden och beskrev sin idé om en mötes- och lekplats för både barn och vuxna. Platsen skulle inbjuda till rörelse och vara anpassad efter de speciella behov som barn med npf (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) kan ha, och med möjlighet för familjerna att både umgås med sina barn på ett roligare sätt, och umgås med andra familjer.
Ansökan blev godkänd, och Funkis föddes 1 maj 2019 i Vallastaden.
– Vi har fått möbler sponsrade från IKEA Linköping, och anpassat lokalerna genom att ha lugna, jordnära färger och mycket ljuddämpning. Det finns också ett lugnt rum som man kan gå in i om det blir för mycket intryck, vill läsa en bok eller testa tyngdtäcke.
Att besöka Funkis med sitt barn går till så att man bokar ett lekpass på deras webbsida. På det sättet används lokalerna optimalt, och alla har möjlighet att vara med. Det får inte vara fler än sex barn på varje lekpass, för att det inte ska bli för mycket intryck, utan vara en positiv upplevelse för alla.
Det erbjuds också fika, vilket är mycket uppskattat. I dagsläget är det 114 familjer som blivit medlemmar, och ungefär 158 barn som registrerat sig till Funkis. Intresset ökar hela tiden. Funkis erbjuder även rörelseaktiviteter till föräldrarna, för att de ska få träffas och få ökat välmående.
– Vi har erbjudit ridning, dans och att få testa lite olika sporter. Intresset ha hittills varit stort och platserna har gått åt snabbt, så det här är något som vi kommer utveckla mer efterhand.
Medlen från Arvsfonden räcker till 2021. Under februari i år kommer Funkis även starta en öppen förskola för barn 0-6 år med funktionsnedsättning. Det viktigaste med Funkis är att vara en kravlös plats för både föräldrar och barn.
– Här blir ingen utstirrad eller kritiserad. Alla kan slappna av och bara leka och umgås. Många föräldrar har berättat för oss att de blivit mer öppna med barnets diagnos inför andra, sedan de började komma till Funkis. Det gör såklart stor skillnad, avslutar Anjelica.
Fakta om Funkis
Startade 2019 med medel från Allmänna Arvsfonden.
Drivs av KFUM Linköping.
Enda helt anpassade platsen i Sverige som vänder sig till barn med NPF (neuropsykiatriska funktionshinder) och deras föräldrar.
Har öppet alla dagar hela året – endast stängt fyra dagar per år.
Har öppet vardagar 12:00-17:00 och på helgerna 9:00-16:30.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Publicerad
Anpassat för barn
Fler goda exempel
Träningen ger glädje som räcker en hel vecka
Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.”Skriv att alla borde komma hit och träna!”
Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt
Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”Gemensamma aktiviteter skapar gott mående
Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.Tuff och rolig sport som fostrar ledare
Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.Träning fungerar på alla språk
Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.