- Fritid och kultur
- Motala
Föreningslivet är som en ny värld
När Esraa Daoud kom till Sverige 2012 var det som att hon ställdes inför en helt ny värld. Kulturen, maten, samhället och inte minst fritidsaktiviteterna och kontakten med andra människor – allt var okänt.
– Vi hade aldrig kommit in i föreningslivet utan att få hjälp, säger hon.
Det är en gråmulen höstdag när vi träffas på Kvinnoföreningen i Motala där Esraa jobbar, kombinerat med att hon läser in ett par ämnen på Platengymnasiet för att kunna studera till undersköterska längre fram.
Det har gått nio år sedan Esraa lämnade sina föräldrar och syskon i Palestina för att förenas med sin man som fått arbete i Sverige. I dag har paret tre barn, 9, 8 och 6 år gamla, och Esraa trivs bra i sin nya vardag.
– Jag har till och med lärt mig att tycka om maten, säger hon och skrattar. Jag minns när jag ringde hem till mamma och berättade att det finns något som heter lasagne. De hade aldrig hört talas om det, men nu lagar de det i Palestina också.
Berättandets och mun till mun-metodens kraft är stark. Och det var precis på det sättet som Esraa fick hjälp att komma in i det svenska föreningslivet.
– Studiefrämjandet hörde av sig strax efter att jag kommit hit och frågade om vi ville vara med på deras träff. Utan dem hade jag aldrig kunnat hjälpa mina barn att få spela fotboll och innebandy, säger hon.
Numera behärskar Esraa svenska språket och läser på nätet hur hon ska göra.
– Jag letar upp en förening och skickar ansökan. Det är svårt, men det går. Och nu hjälper jag mina vänner att lära sig. Det kan vara både att kontakta en idrottsförening eller att söka hjälp från Arbetsförmedlingen till exempel. Jag berättar hur man gör.
Esraas barn är aktiva och spelar fotboll, innebandy, simmar och dansar balett bland annat.
– Jag och min man följer med och tittar på matcher. Det är jätteroligt! Men innebandy är svårt. Jag kan inte spela. Den sporten finns inte i Palestina.
Den största skillnaden mellan länderna är kostnaden, säger hon.
– I Palestina är allting gratis för barn upp till 15 år, staten och Unicef hjälper till. Här i Sverige måste man betala, men å andra sidan finns det många fler aktiviteter att välja på. Jag tycker att systemet fungerar bättre i Sverige.
Sedan Studiefrämjandet startade sina Activate-träffar varje lördag har familjen inte missat en gång.
– Barnen stortrivs. De träffar nya kompisar och lär sig många roliga saker, både om naturen och om nya lekar. För min del är det också bra att träffa nya vänner, och vi pratar om viktiga ämnen. Till exempel om träning och hur det går till när man är med i en idrottsförening i Sverige.
Hur mycket tänker du på vikten av att röra sig?
– För barnen är det jätteviktigt. Själv är jag inte med i någon förening, men jag brukar promenera i skogen några gånger i veckan.
Vad skulle du säga till andra familjer som kommer nya till Sverige och som vill engagera sig i föreningslivet?
– Prata med kompisar, de som varit här längre, och ställ frågor till exempel om hur man gör när man går till simhallen i Sverige. För vår del hade det inte fungerat att komma in föreningarna utan Studiefrämjandets stöd, men nu vet jag en hel del och kan jag hjälpa andra. Det finns mycket information att läsa på nätet, det gäller att skaffa sig erfarenhet.– Fråga dina barn vad de vill göra och försök hjälpa dem. Barn gör sådant som de gillar, det går inte att påverka deras val. Det är bara för oss vuxna att acceptera och försöka hänga med.
Läs mer om hur Activate engagerar hela familjen
Text och bild: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation
Publicerad
Activate med Studiefrämjandet
Esraa Daoud fick hjälp av Studiefrämjandet när hon kom till Sverige. Nu kan hon använda sin erfarenhet för att hjälpa vänner att till exempel ansöka om plats i en förening.
Daniel Daoud testar snorkelutrustning. Han stortrivs på Activates träffar.
Fler goda exempel
Träningen ger glädje som räcker en hel vecka
Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.”Skriv att alla borde komma hit och träna!”
Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt
Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”Gemensamma aktiviteter skapar gott mående
Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.Tuff och rolig sport som fostrar ledare
Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.Träning fungerar på alla språk
Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.