satt-ostergotland-i-rorelse

Nu körs Korpenloppet virtuellt

Kanalruset i Motala och Rosenkällaloppet i Linköping kommer att genomföras, trots restriktionerna i Coronas spår. Men inte som vanligt förstås, i år är det virtuella lopp som gäller, under samlingsnamnet Korpenloppet.

Att ställa in ett motionslopp är inte Korpens melodi. Istället gäller att hitta alternativa lösningar så att folk kan röra på sig utan att träffas. Just för olika former av lopp finns digitala plattformar att ta till. Man laddar hem en app i telefonen, registrerar sig i det aktuella loppet och gör sedan sina kilometrarna individuellt. Smidigt och enkelt, och helt utan gemensam start, klungbildningar, publik och kramar vid målgång.

­­– I det här fallet är det ”RaceOne” som erbjuder lokala virtuella lopp som vi tar del av, säger Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef vid Korpen Östergötland. Deltagarna väljer en tid och plats, mellan den 1 och 7 juni, och avverkar sina fem kilometer. Allting registreras i en särskild app som var och en laddar hem. På så sätt får man ordning på sina tider och kan mäta sig med andra som springer.

– Det blir ingen prisutdelning, istället lottar vi ut priser mellan alla som deltar. Dessutom tar vi en del av startavgiften på 100 kronor och skänker vidare till barncancerfonden, säger Åsa Hjärtstrand.

Stora delar av Korpens övriga gruppträning har också flyttat utomhus för att folk ska kunna träna utan oro för smitta.

­– Framöver kommer vi att erbjuda våra medlemmar möjlighet att logga in sig och delta i bland annat styrkepass, yoga och danspass digitalt. Då kan man träna vara och när man vill. Faktum är att vi tror att många kommer att tycka om den här formen och frågan är om vi ens efter coronakrisen kommer att gå tillbaka helt och hållet till upplägget med träningsklasser i gemensam lokal och på fasta tider. Förmodligen ser vi en förändring här, som kan göra det möjligt för fler att ägna tid åt träning.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum

Faktaansvarig: Matti Leijon

Spring när du vill

Person som springer i skogen

Fler goda exempel

  • ”När alla gör något gemensamt händer det saker”

    "Okej, vi provar igen… 5, 6, 7, nu…” Danspedagogen Marie Milton räknar högt för eleverna på Lindöskolan samtidigt som hon visar hur stegen ska tas. Snart är det dags för hela skolan att genomföra sin dans på skolgården, men först ska de sista stegen repeteras.
  • Träningen ger glädje som räcker en hel vecka

    Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.
  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.