satt-ostergotland-i-rorelse

Idrottens dag banar väg för viktiga samtal om framtidens idrottsrörelse

Idrottens dag i Motala kommer att bli en gigantisk prova-på dag där besökare kan testa fotbollstennis, käpphästbana, såpahockey och andra idrotter.

– Men vi kommer också att prova på nya tankar om hur idrotten behöver förändras för att nå målet ”idrott hela livet”. Vi försöker få våra föreningar att tänka nytt och bredda synen på idrott och idrottaren!

Det säger Hans Wetterhall som är projektledare för Idrottens dag, som hålls i Motala den 1 september.

– Det finns många viktiga frågor på agendan för framtidens idrottsföreningar. Idrottsrörelsen är i ett paradigmskifte. Genom att samlas så här får vi möjlighet både att visa upp bredden av vårt föreningsliv, men också starta upp viktiga samtal om förändringar som behöver göras.

Initiativet till Idrottens dag kommer från Riksidrottsförbundet, som ett sätt att mer konkret arbeta med de fyra målområden man identifierat.

– Målområdena handlar om hur vi ser på tävling och träning och hur vi kan skapa föreningar som motiverar till att idrotta hela livet. Hur får vi barn att fokusera på sin egen utveckling istället för att jämföra sig med andra, samtidigt som vi vill fortsätta att uppmuntra tävling? Sådant hoppas jag att vi kommer att samtala om under dagen, säger Hans.

Under året kommer det hållas 31 liknande tillställningar runt om i landet. Motala är först ut och enda stad i Östergötland att anordna Idrottens dag. Under dagen kommer Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att debattera med lokalpolitiker från Motala om hur man ska stötta idrotten lokalt i Motala.

– 41 olika utställare finns på plats! Bland annat har Locker Room talk en VR-kamera som man kan få testa för att uppleva hur ett omklädningsrum kan vara. De jobbar för att ändra attityden i omklädningsrummen, berättar Hans.

Erfarenheterna och samtalen under dagen ska samlas in av Upplevelsinstitutet, som kommer att gå runt och intervjua både deltagare och föreningar på plats.

– Vi hoppas att dagen ska vara en inspiration för alla besökare och även ett startskott för de samtal om framtiden som idrottsföreningarna behöver göra, avslutar Hans Wetterhall.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Läs mer

Barn i rörelse närbild

Fler goda exempel

  • Träningen ger glädje som räcker en hel vecka

    Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.
  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.