satt-ostergotland-i-rorelse

Unga är med och påverkar enkätundersökning om sig själva

Om mig är resultatet av ett nära samarbete med unga. Eleverna har fått påverka vilka frågor de vill ha med i undersökningen, och i vissa skolor och kommuner är de även aktiva i hur resultatet används.

Emma Hjälte, folkhälsovetare och samordnare för undersökningen, som genomförs av Region Östergötland i samarbete med Länsstyrelsen och kommunerna i Östergötland. Att ha en god ekonomi, vara kille, utöva fysisk aktivitet och att känna att man duger som man är visar sig vara de viktigaste faktorerna för att uppleva en god hälsa i en analys av de enkätfrågor som på olika sätt har samband med hälsa. Det finns ett ganska tydligt samband när det gäller fysisk aktivitet – ju mer aktiva man är desto bättre mår man.

– Som i de flesta studier visar det sig att de som är fysiskt aktiva på sin fritid och har en god relation till vänner och familjemedlemmar mår bäst, konstaterar Emma. Men vi vill även att eleverna själva funderar och analyserar resultaten, så att det blir tydligt hur skolor och kommuner kan förändras utifrån de behov som enkäten visar.

Nytt för i år är att Emma kommer att arbeta närmare ungdomsombuden och elevrepresentanterna i Linköping.

– Genom att introducera ungdomarna till vårt digitala resultatverktyg, så kan de själva analysera och jämföra sina resultat ända ner på skolnivå. Det ska bli spännande att se vad de tycker om det! säger Emma Hjälte.

Ungdomarna kommer även att få vara med och ta fram instruktioner för hur man kan använda verktyget i klassrummet, så att fler kan arbeta med resultaten.

– Vi vill att ungdomar ska känna att enkäten ger dem möjligheter att påverka. Genom att visa verktyget för ungdomarna får de kunskap som kan användas för att uppmana rektorer och lärare och göra verkstad av resultat som behöver förbättras, berättar Emma.

Enkätundersökningen Om mig har genomförts varje höst sedan 2014 och delas ut till alla elever i årskurs 8 på högstadiet och i årskurs 2 på gymnasiet. Eleverna får svara på frågor om sin hälsa, hur mycket de rör på sig, vad de tycker om skolan, familjen, vännerna och vad de gör på fritiden. Varje år läggs det till frågor med öppna svar, där eleverna själva får beskriva sin uppfattning och sina tankar om olika ämnen. 2014 handlade en öppen fråga om fritidssysselsättning. Då framkom att många önskade sig fler möjligheter att dansa, rida och spela fotboll på fritiden.

I år har de öppna frågorna handlat om politik och samhällsengagemang. Svaren visar att nästan två tredjedelar av ungdomarna är intresserade av omvärldshändelser, som de tycker är lättillgängliga via sociala medier.

Mer om studien Om mig Länk till annan webbplats.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

 


Publicerat: 31 januari, 2017

Fler goda exempel

Activate lockar till rörelse och gemenskap

Activate lockar till rörelse och gemenskap

Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om...

Läs mer "Lev livet som vore det en vandringsled"

"Lev livet som vore det en vandringsled"

Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.- Jag har alltid använt text och skrift för att orka med att träna....

Läs mer Life in motion – en dag som påverkar

Life in motion – en dag som påverkar

En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig...

Läs mer Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan

- Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig!Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet. Ett...

Läs mer Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning

Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning

Hela 650 kvadratmeter fyllda av sportartiklar och fritidsutrustning. Därtill en husbil, lika full av skridskor, bollar, hopprep och vandringsryggsäckar. Fritidsbanken i Motala har nyligen slagit upp portarna till ett gigantiskt bibliotek av rörelseglädje.För den...

Läs mer Föreningslivet är som en ny värld

Föreningslivet är som en ny värld

När Esraa Daoud kom till Sverige 2012 var det som att hon ställdes inför en helt ny värld. Kulturen, maten, samhället och inte minst fritidsaktiviteterna och kontakten med andra människor – allt var okänt.- Vi hade aldrig kommit in i föreningslivet utan att få...

Läs mer Activate engagerar hela familjen

Activate engagerar hela familjen

Tiotalet deltagare från olika delar av världen lyssnar uppmärksamt när cirkelledare Dejen Kesete börjar prata. Ämnena är viktiga och svåra. Det handlar om Barnkonventionen, föräldraskapsstöd, föreningsliv och hur man kan hjälpa sina barn att hitta aktiviteter.- De...

Läs mer Allergisäkra äventyr blir trygga för alla

Allergisäkra äventyr blir trygga för alla

Att riskera att drabbas av en allergisk reaktion ute i skogen, långt från trygghet och hjälp, kan skapa oro. Därför har Friluftsfrämjandet och Astma- och allergiförbundet genomfört projektet Allergisäkra äventyr. Kunskap skapar säkerhet. Inte minst när det handlar...

Läs mer Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa

Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa

I Västernorrland har satsningen på digitala kartor över promenadstigar fått mycket god respons. Nu sprider sig konceptet att uppmuntra till utomhusvistelser och underlätta för invånarna att hitta rätt i naturen till andra län. - Att vara ute i naturen har en...

Läs mer Visa fler

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

Du når oss här

Emma Hjälte

Porträtt Emma Hjälte

Fler goda exempel

  • Träningen ger glädje som räcker en hel vecka

    Life in motions höstschema är fullmatat. Sittandes, ståendes, gåendes eller rullandes – här finns träning och rörelseglädje för alla.
  • ”Skriv att alla borde komma hit och träna!”

    Att skratta tillsammans i en familjär miljö. Det är inte alltid synonymt med tuff träning på gym. Men på Tjejernas Athena i Norrköping är det just glädjen, trivseln och atmosfären som medlemmarna lyfter fram. Här får både musklerna och sinnena vad de behöver.
  • Positiv kampanj lockar folk att göra allemansrätt

    Den svenska allemansrätten är unik. Den består av råd och regler som inte ska ses som begränsningar – utan som möjligheter. Det är budskapet i Naturvårdsverkets nya kampanj ”Det är lätt att göra allemansrätt.”
  • Gemensamma aktiviteter skapar gott mående

    Hur mår du? En enkel fråga med ett betydande svar. Och ännu viktigare är kanske frågan; är du medveten om att allt du gör påverkar hur du mår? Genom projektet ABC – för god psykisk hälsa, vill Region Östergötland uppmuntra invånarna att fortsätta eller börja med aktiviteter som får dem att må bra.
  • Tuff och rolig sport som fostrar ledare

    Brottningsmatcher, hårda kollisioner och tuffa kamper. Lag mot lag, man mot man. Med en boll. I en båt. Inomhus i bassäng med slätt vatten, eller utomhus i öppet vatten med vind och vågor.
  • Träning fungerar på alla språk

    Kateryna Pereverziera sätter sig i benpressen, maskinen som stärker benens fram- och baksida. – Ett, två, tre … när jag räknar repetitioner så kan jag stänga av andra tankar en stund, säger hon.