satt-ostergotland-i-rorelse

Hälsan i centrum i nyttig kurs

– Titta jag tränar musklerna, jag ska bli stark, ropar Anne Jonsson och drar i ett resårband med handtag.
Det är full fart i gymmet. På LSS-verksamheten Årstiden i Linköping har hälsan kommit att spela en stor och viktig roll.

Glädjen och energin i Årstidens samlingslokal är smittsam. Någon lyssnar på musik, det doftar gott från köket och genom den öppna altandörren hörs prat och skratt från fikaplatsen. Årstiden är en arbetsplats för personer med LSS-stöd. Mellan klockan 9 och 16 varje dag står bland annat matlagning, pyssel och utomhusaktiviteter på schemat. Och sedan ett par månader tillbaka är också kursen ”Hälsan spelar roll” ett betydelsefullt inslag.

Grunden till självkänsla

Hälsan spelar roll är en kurs som ska ge personer med LSS-insats kunskap om mat och träning, och inte minst lägga grunden för en bättre självkänsla. Årstiden är först ut att testa i Linköping och redan nu märker Karin Palmqvist och Maria Brosell, som är stödassistenter och kursledare, stora framsteg.

– Kursen är fördelad på 37 tillfällen, två 90-minuterspass i veckan, och vi har avverkat drygt hälften, säger Karin. Och vilken skillnad vi ser! Vi har nio deltagare och deras nya vilja att äta nyttigare och röra på sig är imponerande.

Forskning visar att personer med funktionsnedsättning ofta har sämre hälsa och i större utsträckning lider av fetma, diabetes och psykisk ohälsa än befolkningen i övrigt.
Ett av de viktigaste målen med kursen är att öka deltagarnas tro på sin förmåga att förbättra sina levnadsvanor.

– Det måste till en förändring, allt för många äter onyttigt och rör sig för lite, säger Maria Brosell. LSS-lagen säger att var och en har rätt att bestämma över sitt liv, och det är viktigt. Men även om vi inte kan säga nej till någon som vill äta en kaka till exempel, så kan vi erbjuda ett hälsosammare alternativ.

Tillhörigheten viktig

Nycklarna till framgången på Årstiden är glädje, inspiration, gemenskap och delaktighet. Deltagarna har fått varsin vattenflaska och en pärm där de samlar sin nya kunskap. Vid varje kurstillfälle diskuteras ett nytt hälsosamt ämne. Alla får tid att prata, alla åsikter blir hörda och alla får känna att de har en viktig roll.
Lina Andersson visar en stor tavla med anteckningar från senaste lektionen.
– Vi pratade om fibrer, säger hon och skrattar. Vi trodde att det var fibrer i ägg, men det är ju protein!

Träningen roligast

En stor del av kursen består av träning och gymmet ligger vägg i vägg med samlingslokalen. Bibbi Johansson sitter på en stol och flyttar fötterna mellan runda plattor med olika färger. Det tränar hennes benstyrka och koordination.

Anne Jonsson ligger på alla fyra och gör en elegant balansövning genom att sträcka ett ben bakåt en arm framåt. Hon lyser av glädje.
– Träna är det roligaste! Jag brukar gå runt kvarteret här. Först ett varv. Och sedan blir det ett till. Jag bokar ofta av min taxi och promenerar hem. Jag är så smal att jag snart tappar byxorna.

Undviker skräpmat

Bruno Arvidsson har tagit en promenad i korridoren och slår sig ner vid bordet i samlingslokalen.
– Vet du vad skräpmat är? frågar han. Pizza och kebab och sånt. Det ska man undvika. Jag har bytt godis mot nötter och mörk choklad och jag mår mycket bättre nu.

Till hösten kommer Maria och Karin att förmedla sin kunskap om kursen till andra LSS-verksamheter i länet med förhoppningen att fler kan haka på.
– Det är en fråga för cheferna förstås, men med tanke på det goda resultatet har jag stora förhoppningar om en fortsättning, säger Karin.
– Det är en fantastisk målgrupp vi arbetar med och att få erbjuda dem ett hälsosammare liv känns väldigt viktigt och bra.

Text och foto: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Fakta om Hälsan spelar roll

  • Kursen omfattar 37 lektioner uppdelade på 12-18 veckor. Varje pass är 90 minuter långt och inkluderar både teori och fysisk aktivitet. Stort fokus i kursen ligger på att stärka deltagarnas självkänsla och tro på sin egen förmåga.
  • Kursen riktas till vuxna personer med LSS-stöd som kan delta i en grupp om åtta till tio personer.
  • Kursen hålls av personal som redan arbetar inom daglig verksamhet. De går först en utbildning via tre webbseminarier. Minst två personer på samma arbetsplats måste utbilda sig.
  • Kursen är utvecklad från det amerikanska programmet Health Matters som startade 1998.

Fotnot: LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Hälsan spelar roll

Anne Jonsson tränar med hjälp av ett gummiband.

”Jag tränar musklerna. Jag ska bli stark”, ropar Anne Jonsson glatt. Träningen är den allra bästa delen med kursen, tycker hon.

Tre personer sitter och samtalar vid ett bord.

Maria Brosell är stödassistent på Hajkarna som också är en daglig verksamhet i Linköping. Hon kommer till Årstiden för att hålla i Hälsan spelar roll tillsammans med stödassisten Karin Palmqvist. Anne Jonsson är kursdeltagare och pratar varmt om sina nya kunskaper i träning och kost.

En person står bredvid en vit tavla med anteckningar om bra kostråd.

Lina Andersson skrattar smittande när hon berättat om senaste lektionen som handlade om fibrer i kosten.

Bibbi Johansson tränar benstyrka genom att flytta fötterna på olikfärgade plattor på golvet.

Bibbi Johansson tränar benstyrka och koordination genom att flytta fötterna mellan olikfärgade plattor på golvet.

Två personer står och samtalar i en korridor.

Bruno Arvidsson har gått en promenad i korridoren och avslutar med lite peptalk från kursledare Maria Brosell.

Fler goda exempel

  • Ny utbildning ska få fler att ordinera fysisk aktivitet

    FaR står för fysisk aktivitet på recept. Men också för motivation till rörelse och för ett mer jämlikt samtal mellan vårdpersonal och patient. - Ett viktigt och bra verktyg som hjälper oss att få fler att bli aktiva, och inte minst att reda ut varför tröskeln till träning är så hög för en del patienter, säger Lotta Hedlin.
  • Träning är lika bra som medicin

    Ångest och depression för ofta med sig ovilja och oförmåga att röra på sig aktivt. Kan man ändra på det finns goda chanser att må bättre. Vid Finspångs vårdcentrum har fysioterapeuterna Emil Persson och Isabelle Scherman startat en träningsgrupp för personer med mild till måttlig ångest eller depression och resultaten har inte låtit vänta på sig.
  • Tydligt budskap från nya direktören

    ”Rör du på dig så lever du längre.” Med det tydliga konstaterandet tar Annica Öhrn sig an sitt nya uppdrag som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. –Jag brinner för det hälsofrämjande arbetet, säger hon.
  • Unga canceröverlevare får hjälp av naturen

    Projektet Waya vill hjälpa unga personer som överlevt cancer att må bättre med hjälp av naturen. De som har genomlidit sjukdomen har ofta tappat förtroendet för sin egen kropp. – Att utmana sig själv på en lagom nivå i vildmarken kan hjälpa för att hitta tryggheten och för att lita på sin fysiska förmåga igen, säger forskarna Mats och Miek Jong.
  • Det finns ingen åldersgräns för en boll

    – Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet. I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt. – Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.
  • ”Det är fantastiskt att se hur stor skillnad fysisk aktivitet kan göra”

    När läkaren Johannes Arnell skriver ut recept till sina patienter är det inte alltid milligram i ordinationen, utan minuter.– Det är fantastiskt hur mycket en promenad om dagen kan göra för en patient som lider av till exempel sömnproblem, depression, migrän, högt blodtryck eller livsstilsrelaterade sjukdomar, säger han.