satt-ostergotland-i-rorelse

Inför The Active day: Träna dig till lycka i ett psykologiskt gym

Föreställ dig ett psykologiskt gym med 500 olika övningar som hjälper dig att bli lyckligare. Det ska Oskar Henrikson, grundare av Psykologifabriken, inte bara prata om i sitt föredrag på Active Day, utan också låta åhörarna testa.

För tio år sedan tog Oskar Henrikson examen som psykolog vid universitetet i Linköping. Han grundade Psykologifabriken med målet att hjälpa organisationer att bli lyckligare. 2017 utsågs Oskar till årets alumn vid LiU för sitt innovativa sätt att jobba med psykologi.

Nu kommer han till Active Day, som är ett inslag under Innovation Week i Linköping i början av november, för att prata om hur man ändrar sitt beteende och tränar för att bli lycklig – både när de gäller den enskilde individen och stora organisationer.

– Lycka är på sätt och vis färskvara, precis som kondition, och man måste träna för att behålla den, säger Oskar.

Träningen kräver beteendeförändring, och det är som bekant inte alltid så lätt.

– Tricket är att sänka svårighetsgraden och öka belöningsvärdet.

Fundera över vad som skulle vara ett enkelt steg för just dig för att komma igång och träna. Det kan handla om att ta på träningskläderna och ta av dem igen. Eller att springa världens kortaste löprunda. Kanske ta fram yogamattan, sitta på den en stund och sedan lägga den i skåpet igen.

– Ofta gör vi saker för svåra och då fallerar det, det innovativa i det nya tankesättet är att hitta vägar som fungerar för just dig. När du väl har kommit igång och känner att det inte var så svårt lär du göra framsteg.

– När det gäller större organisationer och företag kan beteendeförändringen bestå i att göra det riktigt enkelt att ge positiv feedback, göra det kul att nå de gemensamma målen och göra möten lite roligare, säger Oskar. 

Som ett led i digitaliseringen och nya innovationer växer nya affärsmodeller och nya sätt att arbeta fram. De företag som kan anpassa sig kommer att överleva, de andra lär få det svårare. Att förändras med sin omvärld är en förutsättning för att lyckas.

För egen del satte Oskar upp målet att bada varje dag under ett år. För att minska svårigheten började han på sommaren när det var varmt och skönt.

– När vintern kom trappades svårighetsgraden upp förstås, men då var jag van.

– Ett annat bra sätt att klara en utmaning är att berätta om den för en vän som kan ge positiv feedback och peppa dig.

På The Active Day i Linköping lovar Oskar att guida publiken genom en liten beteendeförändring som passar var och en.

Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon

Relaterad information

Innovation Week Länk till annan webbplats. arrangeras under vecka 45 i Östergötland och The Active Dayär ett nytt inslag för i år. Under samlingsrubriken ”Utmaningsdriven innovation för rörelse” kommer flera föreläsare att inspirera under tisdagen. Oskar Henrikson är en av dem.

Fler goda exempel

  • Det här problemet måste angripas!

    Gamification och serious games är två sätt att förena nytta med nöje. Aseel Berglund, lektor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, använder teknikerna för att locka kontorsanställda att röra på sig mer i sin arbetsvardag. - Vi vill skapa livsviktiga vanor, säger hon.
  • Friskvård är ett bidrag till välmående

    Ett hållbart arbetsliv hos en omtänksam arbetsgivare. Det vill Valdemarsviks kommun erbjuda sina anställda. Att underlätta möjligheterna till träning och rörelse genom att höja friskvårdsbidraget är ett stort steg i riktning mot ökat välmående och trivsel.
  • Jakten på klimatsmarta aktiviteter

    Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.
  • Variation i arbetet motverkar ohälsa

    Vilka rörelser skapar hälsa? Vilka rörelser skapar ohälsa? Hur farligt är det att inte röra sig? Och hur mår den medarbetare som det rör sig för mycket omkring? Det är frågor som docent och ergonom Charlotte Wåhlin ställer ofta i sitt yrke. – Nyckelordet är variation, säger hon.
  • Josip jobbar sig till kondition och muskler

    Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb. – Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.
  • The Active Day fick deltagarna att sätta innovation för rörelse överst på agendan

    200 deltagare med olika bakgrund, ålder och uppdrag, samlades under en intensiv dag den 5 november i Campushallen i Linköping, för att genomföra The Active Day – Utmaningsdriven innovation för rörelse.