- Boende och närområde
- Ödeshög
Friluftsklivet i Ödeshög – ett stort steg rakt ut i naturen
När coronapandemin sätter stopp för de flesta evenemang gäller det att hitta andra vägar till aktivitet. I Ödeshög skapades Friluftsklivet – ett stort steg rakt ut i naturen och friska luften.
Britt-Mari Johansson, enhetschef för kultur och fritid, och Maud Konradsson, biblioteksassistent, i Ödeshögs kommun vittnar om något som många nog känner igen sig i numera; de kallar det för den stora planeringströttheten.
– Det är så tråkigt att lägga tid och kraft på olika evenemang som ändå inte får bli av, säger Britt-Mari.
Det är med andra ord tid att tänka nytt. Att anpassa planerandet efter vad som istället kan genomföras trots pågående coronapandemi, och tillsammans med Erik Blomdahl, planarkitekt på samhällsbyggnadsförvaltningen, har de spånat fram idéer.
– Målet är förstås att få kommuninvånarna att röra på sig, fortsätter Maud Konradsson. Vi började fundera över vad vi har att erbjuda här i Ödeshög och det är ju i första hand vacker natur och fina utemiljöer.
– Vi vill inte att folk ska ge sig ut och åka långt, utan stanna här i vårt närområde.
Det hela mynnade ut i projektet Friluftsklivet.
– Kort och gott för att det är vad vi vill att folk ska göra – kliva ut i friska luften och träffas där, säger Maud.
Förra sommaren, när projektet tog form, tog kommunen hjälp av Ödeshögs skidklubb. De åkte runt till olika platser på Omberg och satte ut siffror på stolpar. Dessutom placerades siffror ut på olika platser i samhället.
Det fanns alltså två varianter av slingor att följa, en som innebar lite mer strapatser och en som gick att ta sig till fots, med rullstol, via cykel eller till och med per bil.
– Vi skickade ut kartor och svarstalonger till alla hushåll i kommunen och gensvaret var bra, säger Britt-Mari Johansson.
Till i år är det dags för nya, och fler, uppdrag.
– Vi har valt temat historiska platser, fortsätter Britt-Mari.
Därtill nyttjar man närområdet och allt vackert som finns i kommunen i en ännu mer nära form. Britt-Mari, Maud och Erik har fotograferat vackra järnstaket som finns kring tomter till hus som är byggda på 1960- och 70-talen. Foldern med bilderna skickas ut till Ödeshögs kommuninvånare vars uppdrag blir att ta sig runt i centrum och koppla ihop bilderna med staketen på rätt adress.
Nästa utmaning är att ta sig ut en sväng på landet och hitta historiska platser som också ska kopplas ihop med fotografier. För den som vill ta en tur till Trehörna med omnejd finns en runda även där, enligt samma koncept. Längs dessa båda rundor finns goda möjligheter att lära sig spännande saker om traktens historia. Vem visste till exempel att berättelsen om ägarskapet av Trehörnas säteri liknar en riktig såpopera, full av kärlek …
Till sist har 20 orienteringskontroller placerats ut i skogarna kring skidklubbens anläggning i Skönatorpet. Det finns alltså fyra olika inspirerande utmaningar att ta sig an i årets Friluftskliv. Och fina priser att vinna för den som lämnar in sitt resultat.
Kartorna, talongerna och information om Friluftsklivet skickas ut till alla i kommuninvånare, vilket betyder drygt 3 000 exemplar. Dessutom finns de att hämta på Ödeshögs turistbyrå, biblioteket och på kommunens hemsida.
– Det här är ett roligt sätt att planera och det är verkligen kul att se hur mycket intressant och bra man kan hitta på när man samarbetar, avslutar Maud Konradsson.
Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation
Publicerad
Upptäck närområdet
Maud Konradsson, biblioteksassistent, och Britt-Mari Johansson, enhetschef för kultur och hälsa i Ödeshög, har skapat uppdrag i för kommuninvånarna i projektet Friluftsklivet. ”I Ödeshög har vi vacker natur och fina utemiljöer och det ska vi förstås utnyttja”, säger de.
En av utmaningarna i årets Friluftskliv är att para ihop rätt staket med rätt adress.
Fler goda exempel
Trams och skratt är viktiga grejer
Nytta och nöje. Kan det finnas en bättre kombination när det kommer till träning och fysisk aktivitet? Tantparkouren i Vadstena är ett utmärkt exempel – och kanske är det skrattmusklerna som får sig den allra största genomköraren varje måndagskväll när gänget träffas.Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver
I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan
Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar
I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små. – Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.Strategen som bubblar av gröna idéer
Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla
”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.