- Boende och närområde
- Östergötland
- Åtvidaberg
- Linköping
Mörtruset i Grebo – Östergötlands mest lokala långlopp
– Vi ville springa långt, och ville ha sällskap på vår sista långa sträcka inför Amsterdam Marathon. Men vi hittade inga längre motionslopp i närheten vid rätt tidpunkt, så vi anordnade ett själva. Mörtruset i Grebo är ett av några få långlopp i Östergötland!
Helene Bäckström är engagerad i Grebos byalag och en av initiativtagarna till Mörtruset. Namnet kommer av att bansträckningen går mellan torpet Mörtsveden och Mörtsjön. I år fanns fyra distanser att välja på: 2,5 km och 5 km för barn och vuxna som vill vara med och springa med barnen, och så 14 km och 28 km för entusiasterna som vill springa långt.
– Största jobbet var nog att mäta upp och märka ut de långa sträckorna. Vi hade lite funktionärer utplacerade längs vägen för att vara säkra på att ingen sprang fel, berättar Helene.
För att kunna samlas allihop och ha gemensam start var de tvungna att damma av det gamla klubbhuset från Grebo skid- och motionsklubb.
– Det visade sig att klubbhuset hade en fungerande toalett och ett omklädningsrum som vi även kan använda nästa år! Det var ju en glad överraskning. Annars hade vi tänkt ta dit en bajamaja, men det behövdes inte nu, säger Helene.
Nyheten om långloppet i Grebo spred sig via sociala medier och det kom deltagare även utanför Östergötland för att vara med.
– På en så liten ort som Grebo så blir det här ett roligt jippo som engagerar många. Lokala butiker och företag har sponsrat med priser och fika. Alla hjälps åt! Förra året var vi 16 deltagare och var nöjda med det. Men i år kom det många fler! Vi hade 83 anmälda när startsignalen gick! Nu känns det som att vi startat en ny tradition här i Grebo.
Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum
Faktaansvarig: Matti Leijon
Publicerad
Fler goda exempel
Trams och skratt är viktiga grejer
Nytta och nöje. Kan det finnas en bättre kombination när det kommer till träning och fysisk aktivitet? Tantparkouren i Vadstena är ett utmärkt exempel – och kanske är det skrattmusklerna som får sig den allra största genomköraren varje måndagskväll när gänget träffas.Vandring i skogen ger återhämtningen vi behöver
I Östergötland går vandringslederna som ett gigantiskt garnnystan genom markerna. Bara Östgötaleden är drygt 150 mil lång och passerar hela 75 naturreservat. Under coronapandemin har allt fler nya grupper hittat energin i naturen och skogen har förvandlats till ett vardagsrum där människor kan träffas.Må bra i naturen – en heldag om friluftslivets positiva effekter på hälsan
Barn som växer upp i områden med mycket grönska har mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Det berättade folkhälsovetaren Johan Faskunger när Region Östergötland bjöd in till en digital heldagskonferens där den senaste forskningen om friluftslivets positiva effekter varvades med goda exempel. Konferensen arrangerades i samverkan mellan verksamhetsområde friluftsliv, folkhälsa och fysisk aktivitet.Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar
I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små. – Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.Strategen som bubblar av gröna idéer
Föreställ dig ett bostadsområde med en park så fin att den används som vardagsrum. Tänk dig organiserade löpturer med en tjänstgörande polis som en av deltagarna. Se framför dig hästar med ryttare i ett centralt grönområde och en lång löparbana på taket till ett stort bilgarage.Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla
”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.