Friluftsklivet i Ödeshög – ett stort steg rakt ut i naturen

När coronapandemin sätter stopp för de flesta evenemang gäller det att hitta andra vägar till aktivitet. I Ödeshög skapades Friluftsklivet – ett stort steg rakt ut i naturen och friska luften.

Britt-Mari Johansson, enhetschef för kultur och fritid, och Maud Konradsson, biblioteksassistent, i Ödeshögs kommun vittnar om något som många nog känner igen sig i numera; de kallar det för den stora planeringströttheten.

– Det är så tråkigt att lägga tid och kraft på olika evenemang som ändå inte får bli av, säger Britt-Mari.

Det är med andra ord tid att tänka nytt. Att anpassa planerandet efter vad som istället kan genomföras trots pågående coronapandemi, och tillsammans med Erik Blomdahl, planarkitekt på samhällsbyggnadsförvaltningen, har de spånat fram idéer.

– Målet är förstås att få kommuninvånarna att röra på sig, fortsätter Maud Konradsson. Vi började fundera över vad vi har att erbjuda här i Ödeshög och det är ju i första hand vacker natur och fina utemiljöer.

– Vi vill inte att folk ska ge sig ut och åka långt, utan stanna här i vårt närområde.

Det hela mynnade ut i projektet Friluftsklivet.

– Kort och gott för att det är vad vi vill att folk ska göra – kliva ut i friska luften och träffas där, säger Maud.

Förra sommaren, när projektet tog form, tog kommunen hjälp av Ödeshögs skidklubb. De åkte runt till olika platser på Omberg och satte ut siffror på stolpar. Dessutom placerades siffror ut på olika platser i samhället.

Det fanns alltså två varianter av slingor att följa, en som innebar lite mer strapatser och en som gick att ta sig till fots, med rullstol, via cykel eller till och med per bil.

– Vi skickade ut kartor och svarstalonger till alla hushåll i kommunen och gensvaret var bra, säger Britt-Mari Johansson.

Till i år är det dags för nya, och fler, uppdrag. 

– Vi har valt temat historiska platser, fortsätter Britt-Mari.

 

Därtill nyttjar man närområdet och allt vackert som finns i kommunen i en ännu mer nära form. Britt-Mari, Maud och Erik har fotograferat vackra järnstaket som finns kring tomter till hus som är byggda på 1960- och 70-talen. Foldern med bilderna skickas ut till Ödeshögs kommuninvånare vars uppdrag blir att ta sig runt i centrum och koppla ihop bilderna med staketen på rätt adress.

Nästa utmaning är att ta sig ut en sväng på landet och hitta historiska platser som också ska kopplas ihop med fotografier. För den som vill ta en tur till Trehörna med omnejd finns en runda även där, enligt samma koncept. Längs dessa båda rundor finns goda möjligheter att lära sig spännande saker om traktens historia. Vem visste till exempel att berättelsen om ägarskapet av Trehörnas säteri liknar en riktig såpopera, full av kärlek …

Till sist har 20 orienteringskontroller placerats ut i skogarna kring skidklubbens anläggning i Skönatorpet. Det finns alltså fyra olika inspirerande utmaningar att ta sig an i årets Friluftskliv. Och fina priser att vinna för den som lämnar in sitt resultat.

Kartorna, talongerna och information om Friluftsklivet skickas ut till alla i kommuninvånare, vilket betyder drygt 3 000 exemplar. Dessutom finns de att hämta på Ödeshögs turistbyrå, biblioteket och på kommunens hemsida.

– Det här är ett roligt sätt att planera och det är verkligen kul att se hur mycket intressant och bra man kan hitta på när man samarbetar, avslutar Maud Konradsson.

Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation

Maud Konradsson, biblioteksassistent, och Britt-Mari Johansson, enhetschef för kultur och hälsa i Ödeshög, har skapat uppdrag i för kommuninvånarna i projektet Friluftsklivet. ”I Ödeshög har vi vacker natur och fina utemiljöer och det ska vi förstås utnyttja”, säger de.

En av utmaningarna i årets Friluftskliv är att para ihop staketen med rätt adress.

Publicerat: 6 maj, 2021 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.