Ny aktivitetspark i Rimforsa lockar alla åldrar

I Rimforsa söder om Linköping har en aktivitetspark växt fram – och snabbt blivit populär för stora som små.
– Skogen användes knappt innan, nu har området blivit mer tillgängligt vilket är fantastiskt roligt, säger Olivia Stenfelt, ordförande i Friluftsfrämjandet i Kinda.

Sedan flera år har det funnits fina slingor och stigar för mountainbike i ett skogsområde relativt centralt i Rimforsa. Slingorna har byggts ut allteftersom och Friluftsfrämjandet, som står bakom satsningen, har känt att de ville komplettera utbudet.

I mitten av september invigdes en ny aktivitetspark där cykelbanorna har fått sällskap av både en naturparkourbana och en käpphästbana. Det har även byggts upp en eldstad för att man enkelt ska kunna spendera en längre tid i parken.

– Tidigare var det knappt någon som använde den här skogen. Nu är det allt från unga som cyklar eller hoppar till pensionärer som går med sina rollatorer och plockar bär. Vi har byggt området för att vi själva kan använda det i vår verksamhet, men också för att det ska finnas för alla att komma ut och röra på sig, säger Olivia Stenfelt.

Inom Friluftsfrämjandet har det blivit populärt att satsa på naturparkour där banan är byggd av trästockar som man fäster med spännband till träden i skogen. När vintern kommer plockas banan ner.

– Vanligtvis så tänker man på byggnader eller stadsmiljöer när det handlar om parkour. Det här är helt prestationslöst där man utövar parkour för att ha roligt och kunna röra på sig på ett annat sätt i naturen.

– Vi har ungdomar som hoppar och slår volter, men vi har också haft konferens för ett 50-tal personer över 40 år, där alla kunde vara med och utföra enklare rörelser. Det funkar för alla åldrar och jag tycker själv parkour är så roligt för att man återupptäcker lite av hur kul det var att röra sig, hoppa och springa i skogen, säger Olivia Stenfelt.

Hon tror att enkla och tillgängliga platser, som aktivitetsparken i Rimforsa, är viktiga för att locka till spontan rörelse i vardagen eller som utflyktsmål på lediga dagar.

– Många barn och unga tittar på youtube där parkour är stort. Här får de förutsättningar att testa i en sådan här park. Även om man inte kan själva rörelserna så kan man utmana sig själv, det handlar om att göra något roligt av det.

Att röra sig med hjälp av käpphästar har blivit mycket populärt den senaste tiden och när banan invigdes var det ett högt tryck. – Det var väldigt populärt. Barnen kom med sina egna käpphästar, banan är en stig uppbyggd med olika hinder, några fasta och några går att riva. Och så finns det olika höjder för både kortare och längre ben…

Aktivitetsparken lockar besökare från närområdet i Kinda – men även från Linköping. Och det finns redan tankar på hur området kan utvecklas ytterligare framöver.

– Det är jätteroligt med så många besökare och det finns hela tiden alltid tankar på hur vi kan bygga vidare. Men det blir nog inte lika stora nyheter som i år, säger Olivia Stenfelt.

Faktaruta: Parkour och Käpphäst
Parkour är en träningsmetod som går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel. Parkour grundades i Frankrike och namnet härstammar från ’’parcours du combattant’’, eller hinderbana på svenska.

Käpphäst är en leksakshäst med anor från medeltiden. Käpphästen består av en käpp och överst ett hästhuvud, ursprungligen snidat i trä, med tömmar till hästens grimma.
Källa: Wikipedia

Text: Marcus Nyenger/Granit PR
Foto: Tommy Gustafsson/Friluftsfrämjandet och privat

Aktivitetspark i Rimforsa

Publicerat: 28 september, 2021 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.