Team Ottobock engagerar personer med funktionsvariationer till ett aktivt liv

– Tack vare den här satsningen har vi kunnat engagera personer med funktionsvariationer och fått igång både vårdpersonal och brukare. Det är också ett viktigt event för oss inom företaget som vi är stolta över.

Det säger Sofie Ågren, projektledare för Team Ottobock, som sedan 2015 leder CSR-projektet som ger barn, ungdomar och vuxna med någon typ av funktionsvariation möjligheten att delta i TCS Lidingöruset och TCS Lidingörullet i slutet av september. Deltagarna i Team Ottobock har sedan starten kommit från Nyköping, Söderköpings, Valdemarsviks och Norrköpings kommun.

– Vi har haft ett positivt gensvar och ett stort gäng deltagare varje år. I år var det ett 70-tal Team Ottobock:are som var med på TCS Lidingöruset och TCS Lidingörullet på fredagen, säger Sofie.

Under sommaren har gemensamma träningstillfällen hållits där deltagarna träffats för att träna tillsammans, fått hjälp med att lägga upp egna träningsprogram och diskuterat hälsa och kost. Träningsprogram och kostrådgivning har letts av företag med lång och bred erfarenhet av arbetet med personer med funktionsvariationer. Ottobock har ett tätt samarbete med kommunernas fritidssamordnare för att kunna genomföra eventet. De har också fått hjälp med informationsspridning av föreningen FUB under åren, vilket precis varit en viktig del av att projektet lyckats.

– Personer med funktionsvariationer har ett lika stort behov av att leva ett aktivt liv som alla andra, men är ofta beroende av stöd från personal och samhället i stort för att kunna göra det.

– Tack vare det här samarbetet som vi har med personalen på stödboendena, kommunens fritidsombud och privata företag har vi kunnat genomföra aktiviteten med Team Ottobock för tredje året i rad, säger Sofie.

Förutom träningstillfällena som Ottobock bjudit in till har verksamheterna själva organiserat egna träningar för deltagarna. Engagemanget från deltagare och personal är avgörande för om satsningen ska lyckas.

– Team Ottobock har snabbt blivit ett gäng som imponerat, och som gjort starka avtryck i arbetet och vardagen hos alla inblandade. I år fick vi dessutom två pallplatser i loppen, vilket gjorde alla väldigt stolta, säger Sofie.

För Sofie Ågren och Ottobock är målet med projektet inte nödvändigtvis medaljerna, eller deltagandet på Lidingö, utan att skapa ett aktivt liv för alla med aktiviteter som varar under hela året.

– Det viktiga för oss som företag är att höja blicken, och skapa engagemang och inspirera till ett aktivt liv, säger Sofie Ågren.

Kort om Ottobock

  • Ottobock erbjuder produkter och tjänster som hjälper människor att återställa och förbättra sin rörlighet och självständighet.
  • De producerar proteser, ortoser, rullstolar och erbjuder ortopediska tjänster.
  • Team Ottobock startades 2015 och har i år engagerat över 70 deltagare från Nyköping, Norrköping, Söderköping och Valdemarsviks kommun.

Foto: Ottobock

Publicerat: 27 oktober, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.