Utmärkta stigar ska locka till rörelse i städerna

Motion i vardagen. Som är tillgänglig för alla. Hur löser man det, mitt i en storstad? Linda Apelgren är samhällsbyggnadsstrateg i Norrköping och hon har gått på jakt efter naturlig inspiration till rörelse i områden där folk bor och verkar varje dag.

 

 50 år tillbaka i tiden hade barnen större yta att röra sig på i städerna. I dag har områdena krympt betänkligt. Det beror förstås på att trafiken tätnat samtidigt som städerna breder ut sig allt mer.

– Vi föräldrar curlar våra barn, dels för att vi har vant oss vid det, dels för att alla bilar skapar en otrygghet och för att klimatet i samhället är hårdare numera, säger Linda Apelgren.

 

Uppdraget blir alltså att skapa nya möjligheter till rörelse i vardagen. För det är inte bara barn som rör sig allt för lite, vuxna har också en tendens att stanna i sitt närområde.

­– Det är inte bra, vare sig ur ett hälsoperspektiv eller ur ett socioekonomiskt perspektiv, säger Linda Apelgren och fortsätter:

 

­– I Norrköping har vi många parker som håller ihop staden. Ett sätt vore att lokalisera dem och ge ut en karta med utmärkta promenadstråk mellan parkerna. Folk gillar rundor, när man kan gå tillbaka till utgångspunkten, och det funkar fint vid Strömmen här i stan, till exempel.

 

En annan idé som Linda presenterar är att ta bussen eller spårvagnen, gå till en annan hållplats och åka en ny linje hem. Eller att kort och gott sätta sig på sin ordinarie buss, gå av vid ändhållplatsen och promenera tillbaka.

 

– Och så har vi de nya utegymmen. De är ett värdefulla tillskott i stan, säger Linda. Jag tror att det är viktigt att försöka skapa olika identiteter för gymmen i olika stadsdelar. I Vrinnevi till exempel, är temat trä och där har man skapat en naturlig hinderbana. I Ljura skulle man kunna ha ”odling” och i Ektorp kan ”det gröna klassrummet” passa bra.

 

Stadens lekparker i sin tur, vill Linda tematisera så att de får olika betydelser.

– Visst vore det kul om man bestämde att ”på lördag åker vi till sjörövarlekplatsen”, till exempel, säger hon.

 

Lättillgänglighet i kombination med spänning och lärande kan alltså vara nyckeln till att fler kommer ut och rör på sig i samhället.

– Ta fram ett enkelt kartmaterial borde vara vårt nästa steg vid samhällsbyggnadskontoret, säger Linda. Tips på bra promenadstråk eller gym och lekplatser, i kombination med korta texter om historien vid varje plats. Det vore att förena nytta med nöje på ett jättebra sätt! Och det är inte minst viktigt nu när vi upplever coronakrisen. Att ge sig ut i sommaren och promenera är ett smittsäkert sätt att motionera.

Skribent: Anna Lindén

Publicerat: 16 juni, 2020 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.