Sund med hund utmanar både tvåbenta och fyrbenta

Hundägarnas vardag har inte påverkats så mycket av coronaepidemin. De måste ut och motionera i friska luften varje dag precis som vanligt. Men bra kan bli bättre. Nu lanseras träningskonceptet Sund med hund.

Raska promenader i all ära – ibland måste pulsen upp ordentligt också, både för husse,  matte och hund. Svenska brukshundklubben utmanar därför alla lokala klubbar runt om i Sverige att bli landets mest fysiskt aktiva förening.

Sund med hund startade i slutet av maj och ska pågå till sista juli. Varje söndag skickas ett träningsprogram ut via en gemensam sida på Facebook. Det är två löppass och ett styrkepass som ska genomföras varje vecka, och sedan redovisas via Facebook med bild på fötter och tassar ute i naturen.

– Det finns fyra nivåer, en kilometer för deltagare som är under 12 år, och så 2, 5 och 7,5 km att välja på för de lite äldre, säger Anneli Henriksson, ordförande i Linköpings brukshundklubb.

Hon ska själv vara med och bidra i jakten på trofén till sin förening, tillsammans med sin mellanpudel och tre belgiska vallhundar.

­– Vi får veta varje vecka hur utmaningen ser ut, säger hon. Styrkedelen kan nog handla om att hoppa slalom över stockar och sådana övningar. Tanken är att föraren och hunden ska kunna göra ungefär samma saker ute i naturen.

I Linköpingsföreningen märker man av pandemin främst genom att vårens tävlingar ställts in. Regeringens förbud mot allmänna sammankomster för fler än 50 personer har Svenska kennelklubben skärpt för sin verksamhet till att gälla endast tio personer.

– Trots det har vi kunnat genomföra de flesta av våra ordinarie kurser, utom i de fall då ledaren tillhör en riskgrupp. Nu har Svenska kennelklubben lättat något på sina restriktioner och vi hoppas kunna planera för tävlingar till hösten, säger Anneli Henriksson.

Hon noterar också att många kommer till klubben för att träna tillsammans med sin hund.

­– Vi har planer på att ordna tipspromenader. Eventuellt med någon form av rörelseaktiviteter som ska genomföras vid varje fråga tillsammans med hunden. Det här är ett nytt koncept som vi gör för att våra medlemmar ska röra på sig ännu mer.

För hundägare är det en vana att hålla till i skog och mark varje dag. Att plussa på aktiviteterna ytterligare är mest en nyttig bonus. Och kanske kan corona föra något gott med sig, trots allt. Anneli märker en allt större aktivitet på vandringslederna i skogarna kring Tinnerö där brukshundklubben håller till.

– Det är massa folk ute, ofta är det fullt på parkeringen där spåren börjar. Vi hundägare är alltid igång, men nu är även folk utan hund ute och går allt mer. Förhoppningsvis är det en trend som kommit för att stanna, även när allt det här är över.

Skribent: Anna Lindén

Publicerat: 9 juni, 2020 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.