Nu körs Korpenloppet – virtuellt

Kanalruset i Motala och Rosenkällaloppet i Linköping kommer att genomföras, trots restriktionerna i Coronas spår. Men inte som vanligt förstås, i år är det virtuella lopp som gäller, under samlingsnamnet Korpenloppet.

Att ställa in ett motionslopp är inte Korpens melodi. Istället gäller att hitta alternativa lösningar så att folk kan röra på sig utan att träffas.
 Just för olika former av lopp finns digitala plattformar att ta till. Man laddar hem en app i telefonen, registrerar sig i det aktuella loppet och gör sedan sina kilometrarna individuellt. Smidigt och enkelt, och helt utan gemensam start, klungbildningar, publik och kramar vid målgång.

 

­­– I det här fallet är det ”RaceOne” som erbjuder lokala virtuella lopp som vi tar del av, säger Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef vid Korpen Östergötland. Deltagarna väljer en tid och plats, mellan den 1 och 7 juni, och avverkar sina fem kilometer. Allting registreras i en särskild app som var och en laddar hem. På så sätt får man ordning på sina tider och kan mäta sig med andra som springer.

 

– Det blir ingen prisutdelning, istället lottar vi ut priser mellan alla som deltar. Dessutom tar vi en del av startavgiften på 100 kronor och skänker vidare till barncancerfonden, säger Åsa Hjärtstrand.

 

Stora delar av Korpens övriga gruppträning har också flyttat utomhus för att folk ska kunna träna utan oro för smitta.

 

­– Framöver kommer vi att erbjuda våra medlemmar möjlighet att logga in sig och delta i bland annat styrkepass, yoga och danspass digitalt. Då kan man träna vara och när man vill. Faktum är att vi tror att många kommer att tycka om den här formen och frågan är om vi ens efter coronakrisen kommer att gå tillbaka helt och hållet till upplägget med träningsklasser i gemensam lokal och på fasta tider. Förmodligen ser vi en förändring här, som kan göra det möjligt för fler att ägna tid åt träning.

Skribent: Anna Lindén

Publicerat: 4 juni, 2020 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.