Idrottens dag banar väg för viktiga samtal om framtidens idrottsrörelse

– Idrottens dag i Motala kommer att bli en gigantisk prova-på dag där besökare kan testa fotbollstennis, käpphästbana, såpahockeyoch andra idrotter. Men vi kommer också att prova på nya tankar om hur idrotten behöver förändras för att nå målet ”idrott hela livet”. Vi försöker få våra föreningar att tänka nytt och bredda synen på idrott och idrottaren!

Det säger Hans Wetterhall som är projektledare för Idrottens dag, som hålls i Motala den 1 september.

– Det finns många viktiga frågor på agendan för framtidens idrottsföreningar. Idrottsrörelsen är i ett paradigmskifte. Genom att samlas så här får vi möjlighet både att visa upp bredden av vårt föreningsliv, men också starta upp viktiga samtal om förändringar som behöver göras.

Initiativet till Idrottens dag kommer från Riksidrottsförbundet, som ett sätt att mer konkret arbeta med de fyra målområden man identifierat.

– Målområdena handlar om hur vi ser på tävling och träning och hur vi kan skapa föreningar som motiverar till att idrotta hela livet. Hur får vi barn att fokusera på sin egen utveckling istället för att jämföra sig med andra, samtidigt som vi vill fortsätta att uppmuntra tävling? Sådant hoppas jag att vi kommer att samtala om under dagen, säger Hans.

Under året kommer det hållas 31 liknande tillställningar runt om i landet. Motala är först ut och enda stad i Östergötland att anordna Idrottens dag. Under dagen kommer Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att debattera med lokalpolitiker från Motala om hur man ska stötta idrotten lokalt i Motala.

– 41 olika utställare finns på plats! Bland annat har Locker Room talk en VR-kamera som man kan få testa för att uppleva hur ett omklädningsrum kan vara. De jobbar för att ändra attityden i omklädningsrummen, berättar Hans.

Erfarenheterna och samtalen under dagen ska samlas in av Upplevelsinstitutet, som kommer att gå runt och intervjua både deltagare och föreningar på plats.

– Vi hoppas att dagen ska vara en inspiration för alla besökare och även ett startskott för de samtal om framtiden som idrottsföreningarna behöver göra, avslutar Hans Wetterhall.

       Läs mer här:

http://www.rf.se/Distrikt/ostergotlandsidrottsforbund/Undermeny/Fokusomraden/Idrottensdag2018

http://www.idrottensdag.se/

http://www.rf.se/Allanyheter/roligaidrottsdagarforallapa31platserisverige#.W4QJrRyvZOU.facebook

Publicerat: 29 augusti, 2018 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.