
#Geborttillsport samlar in sportutrustning till Fritidsbanken
– Äntligen får vi chansen att förverkliga idén med en Fritidsbank i Östergötland nu när vi öppnar i Klockaretorpet. Vi har jobbat tillsammans hela våren och ser fram emot att öppna portarna och ta emot utrustning på söndag.
Det säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef på Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna apropå att evenemanget #Geborttillsport har sin stora insamling på söndag.
– Tanken att samla in sportutrustning som sedan kan lånas ut är inte ny. Men den har förfinats tack vare Fritidsbankerna runt om i Sverige. På det här sättet blir det lättare att organisera utlåningen och vi hoppas också att det ska bli lättare att skänka grejer som kan lånas ut.
Östergötlands idrottsförbund är huvudman för Östergötlands första Fritidsbank som öppnar i Klockaretorpet den 7 sept. På söndag den 10 september är det allmän insamling tillsammans med tv4, då all utrustning samlas in över hela landet, för att sedan delas ut till alla Fritidsbanker runt om i Sverige. Fritidsbankens lokal i Klockaretorpet kommer då vara öppen för att ta emot utrustning.
– Syftet är dels att uppmuntra så många som möjligt att testa nya sporter och därmed öka den fysiska aktiviteten. Det finns också en tanke om återbruk som vi gärna lyfter fram. Genom att återvinna utrustning kan den komma fler till del och vi som sitter med oanvänd sportutrustning hemma slipper ha dåligt samvete, säger Kristin entusiastiskt.
Fritidsbanken ingår i ett samarbete som Östergötlands idrottsförbund har med Norrköpings kommun, Norrköpings Idrottsförbund och Hyresbostäder. Att de valt att lägga Fritidsbanken just i Klockaretorpet är ingen slump.
– Klockaretorpet har sedan något år tillbaka Idrottens hus, som är en slags mötespunkt för alla idrottsföreningar att träffas. Det är också ett av Sveriges barntätaste områden. Dessutom finns här en stadsdelspark som inbjuder till att testa utrustningen.
Kristin försäkrar dock att det går lika bra att komma från andra delar och låna eller skänka utrustning.
– Det finns bra kommunikationer tack vare spårvagnen, så det är smidigt att ta sig hit, försäkrar Kristin.
Det har inte varit något problem att få folk att skänka utrustning till Fritidsbanker tidigare. Däremot är det viktigt att känna till att endast utrustning och skor med en funktion för en specifik sport kan lämnas in.
– Vi tar inte emot kläder, utan det är själva utrustningen vi fokuserar på. Däremot behöver utrustningen inte vara i topptrim för att tas emot. Vi kommer att ha möjlighet att exempelvis slipa skridskor och laga bindningar om det skulle behövas.
En verkstad kommer att byggas upp och där kan enkla saker lagas eller trimmas.
Framöver hoppas Kristin att det kan öppna fler Fritidsbanker i Östergötland.
– Konceptet är genialiskt – det är för bra för att bara finnas här. Men man måste börja någonstans, och de erfarenheter vi samlar på oss nu kan vi dela med oss av till andra kommuner som vill starta egna Fritidsbanker, säger Kristin Lönnqvist som avslutning.
Korta fakta om Fritidsbanken och #Geborttillsport
- Fritidsbanken i Östergötland ligger på Wilhelm Wibergs gata 175 i Klockaretorpet utanför Norrköping.
- Söndag den 10 september är det nationell insamling #Geborttillsport. Fritidsbanken är öppen och tar emot utrustning mellan kl 10-15.
- Christine Ekwall är platsansvarig för Fritidsbanken i Klockaretorpet. Hon nås på christine.ekwall@osterg.rf.se eller mobil: 070-75 127 05.
- Fritidsbanken i Klockaretorpet är ett samarbete mellan Östergötlands idrottsförbund, Norrköpings idrottsförbund, Norrköpings kommun och Hyresbostäder.
- Sveriges första Fritidsbank startades 2013 i Deje i Forshaga kommun i Värmland.
- I skrivande stund finns det 39 Fritidsbanker i Sverige och nya startas kontinuerligt.
- Fritidsbanken är ett ideellt initiativ och varumärket ägs av en ideell förening. Fritidsbanken får inte drivas med vinstsyfte.
- Utrustningen som lånas ut är skänkt av privatpersoner, föreningar och företag.
- Alla får låna, allt är gratis, fokus på miljö och att öka den fysiska aktiviteten.
- Läs mer på www.fritidsbanken.se
- Mer om #GeBortTillSport på www.tv4.se/geborttillsport
Foto: Fritidsbanken och Östergötlands idrottsförbund
Fler goda exempel
Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om...
”Lev livet som vore det en vandringsled”
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.- Jag har alltid använt text och skrift för att orka med att träna....
Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig...
Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
- Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig!Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet. Ett...
Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning
Hela 650 kvadratmeter fyllda av sportartiklar och fritidsutrustning. Därtill en husbil, lika full av skridskor, bollar, hopprep och vandringsryggsäckar. Fritidsbanken i Motala har nyligen slagit upp portarna till ett gigantiskt bibliotek av rörelseglädje.För den...
Föreningslivet är som en ny värld
När Esraa Daoud kom till Sverige 2012 var det som att hon ställdes inför en helt ny värld. Kulturen, maten, samhället och inte minst fritidsaktiviteterna och kontakten med andra människor – allt var okänt.- Vi hade aldrig kommit in i föreningslivet utan att få...
Activate engagerar hela familjen
Tiotalet deltagare från olika delar av världen lyssnar uppmärksamt när cirkelledare Dejen Kesete börjar prata. Ämnena är viktiga och svåra. Det handlar om Barnkonventionen, föräldraskapsstöd, föreningsliv och hur man kan hjälpa sina barn att hitta aktiviteter.- De...
Allergisäkra äventyr blir trygga för alla
Att riskera att drabbas av en allergisk reaktion ute i skogen, långt från trygghet och hjälp, kan skapa oro. Därför har Friluftsfrämjandet och Astma- och allergiförbundet genomfört projektet Allergisäkra äventyr. Kunskap skapar säkerhet. Inte minst när det handlar...
Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa
I Västernorrland har satsningen på digitala kartor över promenadstigar fått mycket god respons. Nu sprider sig konceptet att uppmuntra till utomhusvistelser och underlätta för invånarna att hitta rätt i naturen till andra län. - Att vara ute i naturen har en...
Efterlys eller bidra med ett gott exempel
Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!