Generation pep delar ut inspirerande bok om rörelse till alla 5-åringar

– Föräldrarna och barnen blir glatt överraskade när de får boken. De får ju ibland små grejer på kontrollerna, men en hel bok så här, det räknar de inte med, så det är väldigt uppskattat. Jag tror också att det hjälper till göra föräldrarna uppmärksamma på att rörelse är viktigt även för små barn – att man kanske inte alltid kan ta det för givet.

Det säger Ki Danielsson, sköterska på Trädgårdstorgets barnavårdscentral i Linköping. Alla barn får boken som avslutning på sin 5-årskontroll, som också är det sista besöket barnet gör på barnavårdscentralen.

– Varje besök som föräldrarna gör med barnen är ju ett slags hälsosamtal, där vi pratar om kost, fysisk aktivitet och hur olika vanor påverkar barnet. Det är inte så att vi gör det särskilt på 5-årsbesöket, förklarar Ki.

På 3-årskontrollen kontrolleras bland annat barnets BMI för första gången, och barn som man ser ligger högt kan remitteras till övervikt-och fetmateamet.

– Det finns en hel del barn och föräldrar som behöver uppmärksammas på hur viktigt det är med rörelse. Det kan handla om att inte ta för vana att alltid ta med vagn till barnet, eller att fundera på hur mycket barnen sitter framför skärmen, säger Ki. Så den här boken tycker jag verkar vara ett utmärkt initiativ!

Det är organisationen Generation Pep som ger ut boken i samarbete med barnavårdscentralerna och Region Östergötland och övriga regioner/landsting runt om i Sverige, tack vare bidrag från Stenbecks Stiftelse och Gålöstiftelsen. Boken är skriven av Josefin Sundström och illustrerad av Emma Göthner.

Bild: Teo Klerestig får sin bok på 5-årskontrollen. Med på bilden är också Teos mamma Erica Källbom.

Publicerat: 4 juni, 2018 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

en grupp personer i en bassäng
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.