Vikbovändan kör coronasäkrat upplevelselopp

Vikbovändan är ett av få motionslopp som kommer att genomföras trots covid-19. Genom att ha uppdelning i mindre startgrupper och särskilt fokus på hygien kan Vikbolandets eget upplevelslopp köras enligt plan. Anna Fryksén är verksamhetschef för Vårdcentralen Vikbolandet, och en av dem som engagerar sig i Vikbovändan, motionsloppet som parar ihop motion med lokala upplevelser.

– Det passar oss bra att finnas med i det här sammanhanget för att få kontakt med företag och befolkning på Vikbolandet, vi får då även tillfälle att prata goda levnadsvanor.

Vikbovändan är ett motionslopp där man kan cykla eller springa 45 km på Vikbolandet. Längs med banan stannar man på flera olika gårdar med lokala varor för att smaka på deras specialiteter, ha trevligt och kan till och med ta sig tid att hälsa på gårdarnas djur.

– Förra året hade vi öppet på Vårdcentralen, som ligger i Östra Husby där start och målgång är. Vi blev snabbt populära eftersom vi har toaletter. Vi hade laddat upp med diverse broschyrer på temat hälsa, men de flesta som anmält sig till loppet var ju vältränade personer, även om en och annan ”vanlig vikbolänning” också fanns i startfältet. Utifrån detta föddes idén om att erbjuda en Hälsovända – ett alternativ till dem som inte orkar cykla eller springa 4,5 mil.

Så inför årets Vikbovända, som går av stapeln lördagen den 8 augusti, kommer Vårdcentralen Vikbolandet ha en motionsrunda med frågor på temat hälsa.

– Det handlar om kost och motion, tobak och alkohol. Barnfrågorna handlar såklart mycket om att röra på sig, berättar Anna Fryksén.
– De rätta svaren får man göra genom att prata med oss – det är i samtalen om hälsa som många insikter görs!

Arrangörer av Vikbovändan är Frida Södermark och Elmina Saksi, bägge maratonlöpare som startade Vikbovändan som ett sätt att få löparfolk att upptäcka det vackra Vikbolandet och träning som upplevelse.

– Det handlar inte bara om loppet utan om att upprätthålla en hållbar livsstil året runt. Därför jobbar vi hårt för att få med företag och deras anställda i närområdet, med mål att de ska delta i loppet samt erbjuda ett positivt sammanhang där de kan visa upp sin verksamhet.

Frida och Elmina brinner för att få människor i rörelse och älskar den småskaliga matproduktionen som finns just här ute. De vill få människor, och i synnerhet de som bor i regionen, att röra på sig mer.

– Det är ett fantastiskt samarbete som krävs för att få det att gå ihop. Från Häv och gräv som hjälper till med vissa tekniska passager längs rundan, till gårdsproducenterna längs vägen som förser löparna med allt ifrån råsaft till strutskött och hemgjord glass!

Ortens lokala idrottsföreningar är också med som funktionärer och får genom detta ett tillskott i klubbkassan. 

Vikbovändan är i år fullbokat – alla de 250 platserna för att delta antingen genom att cykla eller springa gick åt direkt.

– Det är såklart fritt fram att komma och titta på tävlingen ute längs banan. Karta över sträckan finns på loppets hemsida. Varför inte passa på att gå motionsrundan vid Vårdcentralen och sedan besöka en av de lokala gårdarna där deltagarna passerar? Detta är verkligen årets höjdpunkt här på Vikbolandet, avslutar Frida.

http://vikbovandan.se

Foto: Vikbovändan

Publicerat: 22 juli, 2020 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.