”Hela kroppen behöver arbeta, inte bara huvudet” Navestadsskolan läser boken Hjärnstark junior

Det här med att röra på sig, det behöver egentligen inte vara så krångligt. Promenera, dammsuga, leka på rasten… Med hjälp av boken Hjärnstark junior lär sig eleverna i årskurs 5 på Navestadsskolan i Norrköping att de i själva verket är ganska bra på rörelse. Och att bra ofta blir ännu bättre – av bara farten.

Veronica Lundgren har varit lärare i ett snart ett läsår. Redan under sin utbildning var hon fast besluten om att hon ville jobba med rörelse för barnen, även i klassrummet.

– Hela kroppen behöver arbeta, inte bara huvudet, säger hon. Att bara sitta stilla är inte särskilt utvecklande.

I början av vårterminen deltog Veronica i en utlottning via Region Östergötland och Sätt Östergötland i rörelses Facebook och vann boken Hjärnstark junior, skriven av Anders Hansen och Mats Wänblad. Sedan dess har hon läst den för sin klass, en femma på Navestadsskolan.

– Vi läser den högt och sedan får barnen med sig ett kapitel hem för att läsa i lugn och ro och därefter diskuterar vi i klassen.

– Det är spännande att se barnens olika reaktioner. En del får aha-upplevelser medan andra är ganska svalt intresserade.

Veronicas mål är att så ett frö hos eleverna.

– Kan jag hålla det vid liv så kommer det att blomstra av sig själv längre fram, säger hon. Kan jag redan nu lära dem hur viktigt det är att röra på sig så tror jag att de har med sig det när de blir äldre.

Sammy Mannai är 11 år och går i Veronicas klass.

– Boken är ganska bra, säger han. Den handlar om olika delar av hjärnan. Vi lär oss om hippocampus och om hjärnbromsen som bromsar impulser och om hur man kan göra för att bli mindre stressad och orolig.

Sammy har ett bra knep för att aktivera sig samtidigt som han spelar tv-spel.

– Jag sitter på en pilatesboll, säger han. Det är bra för att ryggen blir rak och man rör lite på sig.

Just det där med enklare rörelse i vardagen trycker Hansen och Wänblad lite extra på i boken. Det måste inte handla om att spela fotboll i ett lag eller att springa fortast på friidrottens löparbana. Att dammsuga, tvätta fönster eller cykla till skolan är också jättebra.

– Man kan gå upp lite tidigare på morgonen och gå en omväg till skolan, säger Sammy. Just nu byggs det på min skolväg så jag måste ta en annan väg som är längre. Det är bra.

Varje dag på Navestadsskolan börjar med 20 minuters rörelse för eleverna.

– Vi springer på stället, klättrar i luften, löper runt skolan och stretchar, säger Sammy.

Både han och Veronica märker skillnad.

– Jag är mera koncentrerad, säger Sammy. 

Och Veronica konstaterar att klassen är betydligt lugnare sedan morgonprojektet startade. 

– Det håller i sig ända fram till lunch, sedan behöver barnen röra på sig igen, säger hon.

Genom boken har klassen dessutom lärt sig att olika typer av träning är bra för olika delar av hjärnan. Den som vill bli gladare och mindre stressad ska se till att träna lite hårdare så att pulsen gå upp. För den som ska lösa problem räcker lite lugnare rörelse.
Dessutom vet alla att träning förbättrar inlärningsförmågan och kreativiteten.

– Vi har testat, säger Veronica. Vi delade upp klassen i två grupper och båda grupperna skulle komma på användningsområden till de båda föremålen gaffel och gem. Ena gänget fick gå en promenad innan, medan de andra stod stilla. Det visade sig att den grupp som rört på sig kom på dubbelt så många ord.

Konkret och tydligt alltså, och lätt för barn att ta till sig.

– Det är ett jättebra sätt att få barn att inse hur nyttigt det är att röra på kroppen. Jag vill få dem att förstå att de redan gör mycket i sina vardagssysslor, såsom att städa sitt rum eller ta promenader, avslutar Veronica Lundgren.

– Jag tror att om de redan nu kan se sig själva som personer som rör på sig, ja då är inte steget till att röra sig ännu mer särskilt stort. Och då har vi vunnit mycket redan från start!

Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation

Test om alt text

Sammy Mannai är elev i Veronica Lundgrens klass på Navestadsskolan. 

Publicerat: 3 maj, 2021 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.