Fyra minuters puls-pass gör eleverna piggare i Kinda

– Vi har varit igång med pulspassen sedan september förra året, och utvärderingen visar redan resultat: 60% uppger bättre koncentration, 55% säger att de blivit piggare, 52% att de lyssnar bättre efter att ha rört på sig.

Tobias Siverholm är fritidsledare och en av initiativtagarna till att Kinda dragit igång projektet Ta pulsen på Kinda, med syftet att få alla elever i lågstadiet,  mellanstadiet och högstadiet  i Kinda att röra på sig varje skoldag. Passen är 4 minuter korta, med en blandning av puls och styrka.

– Eftersom det är helt fullt i vår idrottshall har vi istället bestämt att vi kör övningarna i klassrummen. Undervisande lärare leder passen och är själva med och kör övningar som spelats in på film, förklarar Tobias.

Idén till projektet kom efter en studiedag där lärarna fått ta del av föreläsningar från en skola i Naperville Chicago, och även från Anders Hansen, som skrivit boken Hjärnstark, om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan.

– Jag har också 20 års erfarenhet i skolan och jag har sett en förändring i hur barnen rör på sig, och hur de mår och beter sig. Om 4 minuters intensiv träning några gånger/vecka kan påverka, så är det ju något som vi verkligen ska satsa på, säger Tobias.

Pulspasset är bara en av många åtgärder i projektet som Kinda satsat på för att eleverna ska må så bra som möjligt. De har även en hälsovecka varje år, och har låtit lärare gå utbildningen Första hjälpen till psykisk hälsa.

– Vi utgår ifrån ungdomsenkäten Om mig, och arbetar aktivt med att diskutera enkätsvaren med eleverna, för att se hur vi kan förändra skolan så att eleverna ska må bättre. Vi har till exempel infört provschema för eleverna i högstadiet  för att få en jämnare fördelning under läsåret, berättar Tobias.

På föräldramöten pratar vi om vikten av fysisk aktivitet just som ett sätt att minska elevernas stress och påverka deras psykiska mående. Även föräldrarna får ta del av filmerna med Anders Hansen, för att själva komma till samma insikt.

– Det vi hoppas nu är att vi får fortsätta så att det blir en permanent verksamhet, avslutar Tobias Siverholm.

 

Lite fakta om Ta pulsen på Kinda

  • Alla klasser på högstadiet (14 st) kör två-tre kortare träningspass i klassrummet varje vecka.
  • Passen är schemalagda och genomförs i samband med en lektion.
  • Passen är placerade de tre  dagar eleverna inte har idrott på schemat,  för att få rörelse varje dag.
  • Alla övningar är filmade med musik och instruktioner
  • Två av dessa tre pass genomförs med träningsband (gummiband). Dessa är inköpt och sponsrade av Kinda-Ydre sparbank
  • Det genomförs totalt 42 korta pulspass under en vecka på högstadiet i Kinda.

 

Så här ser en film ut som används i klassrummen:

Publicerat: 29 april, 2019 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.