En svensk klassiker sätter 250.000 i rörelse

– En svensk klassiker har blivit något av en folkrörelse. Tack vare sub-loppen halvklassikern, tjejklassikern, skolklassikern, arbetsplatsklassikern och nu senast Special Olympics-klassikern är 250.000 personer aktiva större delen av året!

PG Jönsson är projektledare på En svensk klassiker och arbetar med att sprida kunskap och engagemang kring alla de klassikervarianter som finns.

– Vi startade med de stora loppen, och vände oss då främst till elitmotionärer. Men nu koncentrerar vi oss alltmer på att nå människor som inte tränar regelbundet eller som inte kunde tänka sig att genomföra ett långlopp. Det är glädjande att se att det är fler och fler i den gruppen som nu anmäler sig till olika aktiviteter och sub-lopp, konstaterar PG.

Många företag använder verktyget arbetsplatsklassikern för sina anställda. För att kunna genomföra kortare lopp lokalt och regionalt samarbetar En svensk klassiker med företag och kommuner som använder sig av koncepten som verktyg för att uppmuntra till träning. Genom att företagen bidrar kan de anställda få rabatter på olika saker när de tränar. ICA har sin egen klassiker som även innefattar kunder vilket har gjort att över 60.000 är med och rör på sig, som kanske inte hade gjort det annars.

– Vår mission är att göra Sverige friskare – och det gör vi genom att uppmuntra fler att träna regelbundet. Webbsidorna gör det möjligt att följa sin egen och gruppens utveckling och det ökar motivationen för många, säger PG Jönsson.

Råssnässkolan nappade på Skolklassikern

Malin Wirebro är förstalärare i Idrott och hälsa på Råssnässkolan i Motala. Hon nappade på ett massutskick från Motala kommun, där de tipsade om skolklassikern, och fick med sig kollegorna på idén. Under ett läsår ska klassen gemensamt klara av de sträckor som ingår i de stora och traditionella motionsloppen inom ”En Svensk Klassiker”. Varje klass ska alltså gemensamt cykla 30 mil, springa 3 mil, simma 3 kilometer och åka 9 mil på skidor.

Sedan början på september har barn och lärare tillsammans sprungit 107 Lidingölopp, simmat 54 Vansbrosim, cyklat 16 Vätterrundor och åkt 162 kilometer skridskor eller stavgång, som ersätter skidorna tills snön kommer.

– Vi är förvånade själva hur mycket vi har kommit upp i på så kort tid! Det är tack vare Skolklassikerns webbsida där vi registrerar allt vi gör och direkt ser hur långt vi har kommit. Alla hjälps åt att registrera alla kilometrar och det skapar sammanhållning och engagemang, berättar Malin.

På webbsidan finns det även tre olika uppgifter, så kallade energidepåer, som klassen måste klara av innan de tillsammans erövrat Skolklassikern 2017. Energidepåerna tar upp olika ämnen inom hälsoområdet, och är en bra inspiration för både lärare och elever.

– Barnen tycker det är roligt och för oss lärare är det ett pedagogiskt verktyg som är lätt att knyta undervisningen till. Eftersom det fallit så väl ut har vi även dragit igång arbetsplatsklassikern för personalen. Det har verkligen blivit ett lyft på vår skola, avslutar Malin Wirebro.

Fakta om En svensk klassiker

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.