Rättspsyk i Vadstena satsar på friskvård för både patienter och personal

– Hela syftet med rättspsykiatrisk vård är ju att patienten ska må bättre när den släpps ut än när den togs in. För att uppnå det måste vi arbeta med hela människan.

Det säger Carl-Henrik Juhlin, friskvårdsinstruktör på Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena.

– Genom att prata om kost och motion och få patienten att koppla ihop friskvård med sitt eget mående kan vi åstadkomma förändringar som gör stor skillnad på sikt, konstaterar Carl-Henrik.

Rättspsykiatriska kliniken är en sluten avdelning dit patienter överlämnas efter att ha blivit dömda till rättspsykiatrisk vård. Enheten är stängd och patienterna sitter där så länge som de bedöms behöva det. Var 6:e månad omprövas domen, vilket gör att ingen vet hur länge varje intagen kommer att vara kvar. Den genomsnittliga tiden är dock 4 år, men variationen är stor.

– Jag har jobbat länge och sett hur patienterna kommit till rättspsykiatriska enheten och blir väldigt isolerade och stillasittande. Man har inte samma möjligheter att komma ut och röra på sig, av naturliga skäl. Dessutom påverkar medicinerna aptiten, vilket gör att många går upp mycket i vikt. Vi vet ju via forskning att fysisk aktivitet har positiv inverkan på ångest och stress, så det är ju egentligen ganska logiskt att arbeta med det här för just den här gruppen, konstaterar Carl-Henrik.

 

Blodomloppet blev startskottet på något nytt

Det hela startade för åtta år sedan, när Carl-Henrik och en kollega drev igenom att en avdelning fick möjlighet att träna och genomföra Blodomloppet tillsammans.

– Det kanske inte låter som en jättebedrift, men är en mer avancerad process om alla intagna ska kunna springa i sin egen takt, samtidigt, utan att riskera att något händer. Bara att se till att alla fick permission samtidigt var ju inte helt enkelt, konstaterar Carl-Henrik.

Projektet blev en succé och friskvårdsarbetet tog fart. Några år senare tog Carl-Henrik beslutet att vidareutbilda sig till hälsocoach, personlig tränare och kostrådgivare. Nu har han en tjänst som friskvårdsinstruktör på heltid. Dessutom fick enheten en ny gymnastikhall i samband med att de fick nya lokaler.

 

Friskvårdsarbetet genomsyrar hela verksamheten

Friskvårdsarbetet består av gruppträning tre förmiddagar i veckan, fotboll och innebandy på eftermiddagarna, och dessutom möjlighet att gå till simhallen och att träna i gymmet. Förutom detta erbjuds även yoga, enligt ett koncept från USA.

– Vi försöker även vara med själva så mycket som möjligt, både för att visa patienterna att även vi tycker det är viktigt, men även för att vi såklart också mår bra av att röra på oss, konstaterar Carl-Henrik.

Förutom fysisk aktivitet så får alla patienter gå en studiecirkel som de kallar ”Ett sundare liv”, där Carl-Henrik och två andra kollegor går igenom hur kroppen fungerar och hur rörelse och rätt kost påverkar måendet. Efter varje träff går gruppen en promenad eller kör ett enklare gympapass.

– Jag skulle säga att det vi gör här är relativt unikt ur ett nationellt perspektiv. Vi har en genomtänkt strategi för vårt friskvårdsarbete som inkluderar både personal, lokaler och kunskap om kost och motion som viktiga byggstenar för alla om vi ska må bra, avslutar Carl-Henrik Juhlin.

Länk till en artikel i Corren om Krimyoga: http://www.corren.se/nyheter/vadstena/unik-yoga-for-rattspsyk-ar-nu-klar-om5236099.aspx

Publicerat: 8 november, 2018 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

en grupp personer i en bassäng
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.