Det finns ingen åldersgräns för en boll

– Flytta korgen lite längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson bestämt och höjer armarna över huvudet.
I en elegant båge placerar hon basketbollen i nätet och ler nöjt.
– Jag vill ju prova hur långt jag klarar att kasta.

Det är tisdag förmiddag och träningsdags på Strömsborgs vårdboende i Motala. Basket står på schemat och en efter en anländer deltagarna från boendets olika avdelningar. Några går med rullator, andra åker rullstol och ytterligare några får hjälp till sin plats av personalen.

– Jag har längtat efter det här, säger Birgitta Sandberg som är först in i lokalen. Det är skönt att få komma hit och röra på sig på ett annorlunda sätt och träffa trevligt folk samtidigt. Jag sitter ofta stilla och stickar och det ger ju ingen motion!

Tvingade dit mamma
Motala basket, med Lasse Gyllin i spetsen, står för initiativet att ta basketen till äldrevården.

– Jag har varit ledare i många år och skröt vid ett tillfälle för vår ordförande, Henrik Wahlstrand Hyvönen, att jag nog tränat spelare i alla åldrar, berättar Lasse. ”Men riktiga seniorer har du aldrig tränat”, svarade han, och på den vägen är det.

Lasses mamma, Ingrid Gyllin, bor på Strömsborg så valet var förstås enkelt. Via aktivitetsombud Elisabeth Fransson Adolfsson fick Lasse komma in i lokalerna och satte igång.

– Jag var lite nervös inför första gången, berättar han. Jag tvingade förstås hit mamma, men jag var orolig för att det inte skulle komma några fler. Men en efter en dök upp och till slut var vi 16 stycken. Nästa gång kom ett 20-tal. Det hade jag aldrig vågat hoppas.

Allt roligare med boll
Detta var våren 2022, och att verksamheten skulle fortsätta till hösten kändes självklart.

– Jag vet inte om basket är extra bra träning för äldre, förutom att man får upp armarna över huvudet. Men en sak vet jag, och det är att allt blir roligare när man får en boll i näven. Det gäller alla – oavsett ålder och krämpor.

En basketkorg på ställning, en tvättkorg och en lövkorg tjänar som dagens bollmål. Lasse har hjälp av Henrik Wahlstrand Hyvönen och Paula Wahlstrand från basketklubben. Ringen av deltagare fyller hela salen och korgarna flyttas runt. Bollarna studsar mellan stolarna.

98-åriga Eva Karlsson träffar korgen igen och igen.
– Vad jag har fått bollkänslan ifrån? Ja, om jag det visste, säger hon glatt.

Elisabeth Fransson Adolfsson får tag i en boll och passar sig igenom hela gänget.
– Det här är ett jättefint och värdefullt initiativ av basketklubben.

Hon poängterar just vikten av rörelse i vardagen, oavsett ålder.
– Att hålla igång så här hjälper de äldre att behålla rörlighet och att underhålla olika kroppsfunktioner. Det är extra bra att träna i grupp och bli inspirerad av de andra deltagarna. Det ger självförtroende och självkänsla när de märker att de kan mer än vad de kanske trott.

Bra känsla
Ulla-Britt Jansson var lite trött när hon kom till träningen, men var snart i full gång. Med proffsig fattning satte hon boll efter boll i korgen.
– Det känns bra i kroppen, säger hon.

Lasse Gyllin håller med.
– Ju längre timman går, ju mer prat och skratt hörs i rummet. När jag ser vilken glädje de utstrålar när de märker vad den kan, ja då känns det väldigt bra i min kropp också!

Till slut är det dags för nedvarvning. Men Lasse har ett sjå att få ordning på sina adepter. Irja Peurala och Birgitta Sandberg har fått igång passningsspelet mellan sig, tvärs över rummet, och vill inte sluta.
– Ja ja, jag lovar mer passningsträning till nästa gång, säger Lasse och stjäl till slut bollen.

Fullständigt fantastiskt
Uppvärmningsövningarna fungerar även som nedvarvningsövningar. Axlar rullas. Fötter stampar och fingrar böjs och sträcks.

Vi ses nästa gång! Gänget rullar eller går ut, en efter en. Lasse, Paula och Henrik plockar ihop och ställer tillbaka bord och stolar.
– Tänk att det nästan är 20 procent av de boende som kommer hit och är med, säger Lasse. Det är faktiskt fullständigt fantastiskt. Det finns ingen åldersgräns för en boll!

Text och foto: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

– Flytta längre bort, säger 98-åriga Eva Karlsson och måttar mot korgen.
Hon vill minsann veta hur långt hon klarar att kasta.

Lasse Gyllin inledde basketträningen på Strömsborg i våras och har hjälp av Paula Wahlstrand och Henrik Wahlstrand Hyvönen.
– Det måste ju faktiskt inte vara basket, säger Lasse. Jag hoppas att fler föreningar tar efter och vem som helst är välkommen att kontakta oss för att få råd och tips.

 

Dra, stampa och sträck. Stela muskler kommer igång innan bollarna tas fram. Lasse Gyllin leder varsamt sina deltagare genom uppvärmningen.

Irja Peurala är glad som en lärka under träningen. När hon kom in i rummet gav hon alla sina vänner en varm kram. Härlig start!

Publicerat: 13 oktober, 2022 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

en grupp personer i en bassäng
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.