Nu sätter Folktandvården i Region Östergötland medarbetarna i rörelse

– Jag skulle inte orka mitt jobb om jag inte höll igång och tränade på fritiden. Arbetet som tandhygienist sliter hårt på axlar, nacke och fingrar. Så fort jag inte tränar så märker jag av det direkt.

Marie Nyberg är tandhygienist och friskvårdsledare i den nya satsningen Sätt Folktandvården i rörelse, som startade i april i år.

– Vi ville ta Östergötlands strategi för fysisk aktivitet på allvar och göra verkstad av den i vår egen verksamhet. Vi är 600 medarbetare i Folktandvården i Östergötland, och det här arbetet tror vi kommer göra stor skillnad för oss, säger Marie.

När Folktandvårdens ledning väl hade beslutat att dra igång, så tillsattes tre friskvårdsledare som satte sig ner och diskuterade vad de ville åstadkomma. Målet var att få igång nya rutiner på så många kliniker som möjligt.

– Vi ska få våra medarbetare medvetna om vinsten med rörelse och inse vilka möjligheter som finns. Vi vill att de ska upptäcka rörelseglädjen och allra helst hitta en träningsform som passar dem.

För att lyckas med detta, satsade Folktandvården på tre olika delar; friskvårdsinspiratörer, gemensamma aktiviteter, och ökad kunskap om fysisk aktivitet. Alla kliniker uppmuntrades att utse friskvårdsinspiratörer som ska hålla vardagsmotionen igång på sin egna klinik.

– Det är många som faktiskt inte vet vilka rättigheter de har att använda sig av friskvårdspengen och hur det går till. Finns det en kollega på kliniken, så är det lättare att fråga och få veta hur man gör.

Under våren har Folktandvården medverkat på de två större motionsloppen i Östergötland; Vårruset i Norrköping, Blodomloppet i Linköping. Tidigare har enskilda kliniker samlat ihop lag och deltagit, men nu deltog Folktandvården med gemensamt tält där alla kunde samlas.

– Vi ville visa upp oss lite mer samlat på de lite större eventen, för att skapa en känsla av enhet och vi-känsla med hela Folktandvården.

En träningscoach fanns till förfogande inför loppen, och under hösten så kommer klinikerna bli erbjudna att gå till gymmet tillsammans för att få tips och peppa varandra att komma igång. Folktandvården Östergötland har också tecknat avtal med Korpen om att erbjuda olika prova-på pass för att visa på möjligheterna.

– När man kommer till gymmet för första gången kan det göra stor skillnad att ha kollegor med sig som man känner sig trygg med. Det är många fler som vågar gå dit då, tror jag, och som upptäcker vilka möjligheter som finns där, konstaterar Marie.

Hittills har satsningen gett resultatet att det nu finns en friskvårdsinspiratör på varje klinik. Varje klinik har fått gummiband med tillhörande träningsprogram skickat till sig, och användingen har börjar få spridning, inte minst tack vare en humoristisk kortfilm som Folktandvården i Ekholmen spelade in och klippte ihop själva och la ut på det nystartade facebook-kontot.

– Vi ser det här som ett långsiktigt, strategiskt arbete som kommer gagna alla, avslutar Marie Nyberg.

Fler goda exempel

en grupp personer i en bassäng
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.