Prostatacancerföreningens medlemmar tränar för livet

– Jag tror att motion och styrka förlänger livet – och gubbarna gillar det, så då håller vi igång!

Janne Björklund är medlem i Prostatacancerföreningens styrelse och en av de drivande i att se till att deras medlemmar får träna gratis tillsammans, en gång i veckan.

– PCF Öst har sedan 1,5 år tillbaka beslutat att erbjuda våra medlemmar ett pass i veckan i Medleys regi. Passet heter Easy Line och är en cirkelträning som passar alla. Det är helt perfekt även under behandling och fungerar bra som cancerrehabilitering, säger Janne.

Medelålderna är hög – från 65 – 85 år. I Norrköping har de även bjudit in medlemmar från bröstcancerföreningen MoaLina att delta.

–  För många är det inte bara träningen, utan det är det sociala som är viktigt. Att ha något att gå till och komma iväg på är minst lika viktigt som själva träningen, skulle jag säga, säger Janne.

I Linköping erbjuder föreningen träning som de leder själva utifrån ett program som de döpt till BRAK – buk, rygg, armar och knän. Programmet är utformat för att underhålla och stärka exempelvis koordinationsförmåga, muskelstyrka, uthållighet och balans.

– Vi kör träning som passar alla, men kanske särskilt är anpassat efter de behov man har om man opererats för prostatacancer, säger Jan- Anders Tolf, som leder träningen i Linköping.

Prostatacancerföreningen har även en dialog att utöka samarbetet de har med Medley, så att det ska gälla i hela regionen och om möjligt även nationellt.

– Vi ser ju att det här är uppskattat, och att medlemmarna mår bra av att träna. Många upplever att de får en förbättrad muskelstyrka och balans. Även viktnedgång är ett positivt resultat av träningen, har vi sett. Så det finns mycket att vinna, avslutar Janne.

ProstatacancerföreningenÖst

Publicerat: 25 januari, 2019 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.