
Neuroförbundet verkar för träning på lika villkor
– Ingen blir botad. Men genom träning och att hela tiden hålla sig aktiv kan man få bra livskvalitet, ett gott liv med sin diagnos.
Det säger Marie Bager, ordförande i Neuroförbundets lokalförening i Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik.
– Den som fått en neurologisk diagnos behöver kunskap om hur man kan fortsätta leva ett aktivt liv. Många neurologiska sjukdomar innebär normal (samma) livslängd, men vi måste arbeta aktivt med träning och livslång rehabilitering. Rehabilitering med olika intensitet i ständigt varvade perioder (medicinering) för att få bra livskvalitet, säger Marie.
Att vara aktiv är lättare sagt än gjort, när kroppen inte fungerar som man är van vid. För den som levt ett aktivt liv innan, är det lättare och mer naturligt att fortsätta göra det. Men för många krävs en extra ansträngning att komma iväg och då är det lätt att bli sittande hemma istället.
– Håller man sig aktiv undviker man risken att försämras i sina funktioner, något som annars är vanligt bland neurologiskt sjuka, säger Marie Bager.
De vanligaste neurologiska sjukdomarna är MS och stroke. Stroke drabbar oftast äldre, medan MS drabbar även yngre personer, ofta mitt i livet.
– Man kanske har familj, karriär och ett aktivt socialt liv. Plötsligt fungerar man inte som tidigare, och måste kanske dra ner på tempot både på jobbet och i livet. Då är det viktigt att hitta träningsformer som fungerar, säger Marie.
Neuroförbundet erbjuder anpassad träning i samverkan med olika föreningar och verksamheter.
– Tanken är att du ska kunna hitta träningsformer som fungerar även om du har problem att gå eller röra vissa kroppsdelar. Det kan innebära att vi behöver hjälpmedel för att våra medlemmar ska kunna ta sig i och ur bassängen, eller kanske en lift för att ta sig upp på hästen.
Neuroförbundet samarbetar med olika föreningar och kan på så sätt erbjuda exempelvis vattengympa, yoga, rytmikträning, och nu senast även ridning och en anpassad gångstig.
– Gångstigen ”En gång för alla” är resultatet av ett samarbete vi hade med Söderköpings orienteringsklubb och Söderköpings kommun, vilket vi är så glada för. Tack vare den kan fler komma ut i skog och mark, och det finns även en anpassad grillplats och ett delvis anpassat utegym, berättar Marie.
Gångstigen är en kilometer lång och har fast underlag för att man ska kunna använda rullstol eller rullator, och den har sittbänkar var 100:e meter.
Förutom vanlig träning erbjuder förbundet även sång -och rytmikträning, talträning och måleri.
– Sång och rytmik kanske en del inte räknar som träning, men för den som haft en stroke kan det vara lättare att sjunga än att tala, säger Marie.
Träningen innebär inte bara att diagnosen hålls i schack och att kroppen bibehåller sina funktioner. Det innebär också att många andra följdsjukdomar som exempelvis diabetes och högt blodtryck kan undvikas.
– Att bli sittande innebär ofta onödig ohälsa, även om anledningen till att man tycker det är svårt att röra på sig kanske är mer förståelig, säger Marie. Men genom att träffa andra i samma situation uppmuntras man att fortsätta. Det märks ju att det ger resultat!
Läs mer på http://neuroforbundet.se/lokalforeningar/ostergotland/
foto: Anette Nilsson och Karin Ahlström från Neuroförbundet Norrköping.
Fler goda exempel
Activate lockar till rörelse och gemenskap
Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om...
”Lev livet som vore det en vandringsled”
Nu finns ännu ett sätt att uppleva Östgötaleden – i bokform. Löparen Lisa Ring från Linköping har formulerat sina känslor och tankar för alla de 150 milen i texter, dikter, bilder och viktiga råd.- Jag har alltid använt text och skrift för att orka med att träna....
Life in motion – en dag som påverkar
En dag av rörelse för ett liv i rörelse. När Linköpings Parasportförening bjöd in politiker, verksamhetschefer, fysioterapeuter och regionsanställda till föreningshuset Fontänen för att visa upp verksamheten och projektet Life in motion, blev det tydligt hur viktig...
Höga ambitioner i Motalas nya idrottspolitiska plan
- Det här är ryggraden som vi väntat på. Superviktig!Så säger kultur- och fritidschef Hannah Gruffman om Motala kommuns nya idrottspolitiska plan. I minst fyra år framåt ska den utgöra stommen för arbetet med fokus på utveckling, inkludering och jämställdhet. Ett...
Ett växande bibliotek av sport med fri utlåning
Hela 650 kvadratmeter fyllda av sportartiklar och fritidsutrustning. Därtill en husbil, lika full av skridskor, bollar, hopprep och vandringsryggsäckar. Fritidsbanken i Motala har nyligen slagit upp portarna till ett gigantiskt bibliotek av rörelseglädje.För den...
Föreningslivet är som en ny värld
När Esraa Daoud kom till Sverige 2012 var det som att hon ställdes inför en helt ny värld. Kulturen, maten, samhället och inte minst fritidsaktiviteterna och kontakten med andra människor – allt var okänt.- Vi hade aldrig kommit in i föreningslivet utan att få...
Activate engagerar hela familjen
Tiotalet deltagare från olika delar av världen lyssnar uppmärksamt när cirkelledare Dejen Kesete börjar prata. Ämnena är viktiga och svåra. Det handlar om Barnkonventionen, föräldraskapsstöd, föreningsliv och hur man kan hjälpa sina barn att hitta aktiviteter.- De...
Allergisäkra äventyr blir trygga för alla
Att riskera att drabbas av en allergisk reaktion ute i skogen, långt från trygghet och hjälp, kan skapa oro. Därför har Friluftsfrämjandet och Astma- och allergiförbundet genomfört projektet Allergisäkra äventyr. Kunskap skapar säkerhet. Inte minst när det handlar...
Lyckade satsningen – digitala kartor för en bättre folkhälsa
I Västernorrland har satsningen på digitala kartor över promenadstigar fått mycket god respons. Nu sprider sig konceptet att uppmuntra till utomhusvistelser och underlätta för invånarna att hitta rätt i naturen till andra län. - Att vara ute i naturen har en...
Efterlys eller bidra med ett gott exempel
Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!