Mera lera MTB växer och inviger ny slalombana

Social distansering eller ett stort intresse för MTB-cykling? Oavsett vilket – i skogen i Vidingsjö i Linköping är det hälsosamt trångt.

Cykelklubben Mera Lera MTB har, som vice ordförande David Johansson säger, gjort en sjujäkla resa. De senaste tre åren har föreningen vuxit med 300 medlemmar, från 200 till 500. Dessutom har man byggt en jätteanläggning i slalombacken i Vidingsjö med olika slingor att cykla på, specifika tekniska moment anpassade för MTB-träning, en park för hopp och trix och mycket annat.

– Det blev möjligt dels genom att vi har bra ekonomi i föreningen, men också med hjälp av medel från Riksidrottsförbundet och Arvsfonden, säger David Johansson.

Arenan stod färdig tidigare i vår och inget kunde vara mer passande. Att cykla i skogen är en sport som klippt och skuren för den påtvingade distanseringen i samhället. Ingen närkontakt och ingen klungbildning.

– Det enda vi har fått göra är att planera om så att vi inte samlar allt för stora grupper på samma plats, säger David Johansson. Vi hade 90 ungdomar anmälda när kurserna drog igång i slutet av april, men nu har vi delat upp oss i sex grupper med olika starttider och olika startplatser. Det fungerar jättebra.

Träningen då? Ja, utmaning blir vad man gör den till.

– MTB är extremt mångsidigt, säger David. En superenkel motionsform eller en avancerad högintensiv, du väljer själv. Cykling ger balans, bra teknik, styrka och kondition. Och dessutom tränar vi på trafikregler och vett och etikett i skogen. Det är inte bara att fara fram hur som helst för då nyttjar vi allemansrätten på fel sätt. Vi är noga med att prata med barnen om att man inte skräpar ner och inte gör åverkan på naturen.

David rekommenderar den som är sugen på äventyr i skogen på två hjul, att ta kontakt med närmsta klubb eller gå med i en cykelgrupp på Facebook. I sociala medier finns gott om tips på appar som uppdateras hela tiden med olika sträckor och spårvisningar.

– Det finns något som passar alla, både nybörjare och mer avancerade cyklister. Och inte minst – MTB-cykling passar extremt bra i coronatider. Det är skitmycket folk i skogen, om det beror på att allt fler vill röra på sig och samtidigt hålla distans till andra, eller ett stort intresse för MTB vet vi förstås inte. Men det är roligt, och vi hoppas att det håller i sig även när samhället återgår till det mer normala framöver.

 

Skribent: Anna Lindén

Publicerat: 20 maj, 2020 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.