Löpargänget i Motala når soffsittare via Facebook

– Vi är inga löparinstruktörer eller löparess på något vis. Vi tyckte bara att det vore roligt om vi fick ut några av alla soffsittare vi känner, så fler får uppleva hur skönt det är att springa.

Bibbi Hansson är sjuksköterska och mental coach på vårdcentralen Brinken i Motala. Våren 2011 bestämde hon sig tillsammans med träningskompisen Christine Jacobsson att dra igång en löpargrupp för att få ut nybörjare i löparspåret. De startade en öppen Facebook-grupp som de kallade för Löpargänget i Motala och bestämde att ses två gånger i veckan och springa tillsammans.

– I början sprang vi mest själva, men ganska snart hade det spritt sig och fler dök upp, som i sin tur tipsade andra. Snart var vi 200 personer i gruppen, berättar Bibbi.

Nu är gruppen uppe i 500 personer och de samlas fyra gånger i veckan. Tisdagar och torsdagar är det intervallträning med Bibbi  och fredagar och söndagar kör Bibbis kompis Christine löpträning.

– Fast egentligen är det mest att vi ses och springer i vår egen takt, eller tillsammans den som vill. Det är inte så avancerat, det viktigaste är att vi kommer iväg och att vi har kul, säger Bibbi.

Allt eftersom tiden gått har Löpargänget i Motala utvecklat sin verksamhet. Två gånger om året bjuder de in elever från triathlongymnasiet, som löparinstruktörer. De senaste fyra åren har de även ordnat en bussresa till Göteborg för att springa Göteborgsvarvet. 2015 blev de utnämnda till Årets förebilder på Motalagalan, en riktig hedersutmärkelse.

– Det dyker upp nya idéer hela tiden. Vi har dragit igång en kom-igång träning för nybörjare, som kallas 30-20-10 intervaller. Det går ut på att alla åtminstone orkar springa i 10 sekunder. Vårt mål är ju att nå de som sitter hemma och har svårt att komma ur soffan – men 10 sekunder, det mäktar alla med! säger Bibbi.

I början delade de och tipsade vänner om gruppen, men nu är det istället folk som hör av sig och undrar om de får vara med.

– Folk tar med sina barn, vänner eller kollegor. Vi hade ett hockeylag med 14-åriga killar som sprang med oss. Det är så det ska vara. Vi vill att det ska vara en trygghet att veta att vi springer ett gäng samma tid och på samma plats varje vecka. Och så ska det finnas plats för mycket skratt, avslutar Bibbi.

Här kan man hitta Löpargänget i Motala

 

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.