Konstsnöanläggning i Kimstad resultatet av gott samarbete

– Nu vet vi att det kommer finnas snö i spåren. Vi kan på ett helt annat sätt planera för både barn- och ungdomsverksamhet och pensionärsgrupper som vill åka skidor och testa skidskytte. Vi har jobbat så länge för det här, och det känns fantastiskt att vi tillsammans fått det att hända!

Det säger Jonas Braam, skid-och motionssektionen i Kimstad GoIF, om den konstsnöanläggning som håller på att färdigställas. Genom att satsa på konstsnö säkras den stora barn-och ungdomssektionen på ett helt annat sätt.

– Vi har ju haft flera dåliga vintrar bakåt, och det riskerar att minska antalet aktiva barn och ungdomar. De tröttnar på att inte kunna åka och börjar med andra aktiviteter om vi inte kan erbjuda snö att åka på, säger Jonas.

Konstsnöanläggningen är ett resultat av ett långsiktigt samarbete mellan Kimstad GoIF och Norrköpings kommun. Viktor Månsson är enhetschef på kultur-och fritidsförvaltningen i Norrköpings kommun och den som sytt ihop avtalet med Kimstad GoIF.

– Norrköpings kommun bad föreningarna göra ansökningar där de medfinansierade satsningen, både genom eget arbete och med medel utifrån. På det sättet kunde vi finansiera två anläggningar till priset av en, konstaterar han.

Norrköpings kommun bistår med snökanoner, högtryckspumpar, rörledningar med mera – och Kimstad GoIF bekostar grävningen för vattendamm och rörledningar och sköter sedan driften. Att valet föll på Kimstad GoIF berodde mycket på deras barn-och ungdomssektion, men också på det geografiska läget.

– Tack vare goda kommunikationer och central placering i länet upplevs inte Kimstad så avsides. Det är en kvart från Linköping och en kvart från Norrköping, konstaterar Jonas Braam.

Fler som bidrar innebär också fler som intresserar sig för att anläggningen sköts och används. Kimstad GoIF började planera för anläggningen redan 2014, och har hittills lyckats skrapa ihop finansiering för drygt 2 kilometer konstsnöspår. På lång sikt hoppas klubben på totalt 4 km konstsnöspår. De har fått medfinansiering från Gustavianska Stiftelsen, Sparbanksstiftelsen Alfa, Skidlyftet på McDonalds, Östergötlands idrottsförbund och landsbygdsstöd från EU-projektet Leader.

– Än är vi inte i hamn helt, men om vi når upp till det vi föresatt oss så blir det garanterade skidspår och snöglädje i Kimstad för alla nästa år, avslutar Jonas Braam hoppfullt.

Konstsnöanläggningar i Östergötland:
 • Finspång
 • Borensberg
 • Vreta
 • Linköping
 • Sya
 • Ödeshög
 • Boxholm
 • Söderköping
 • Kimstad (november 2018)
 • Kolmården (november 2018)

Läs mer om Kimstad Goif på http://www.kimstadgoif.nu/

 

Publicerat: 5 april, 2018 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

 • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.