Bandyklubbarna bussar barn till skridskofritids i Motala och Finspång

– Jag fick idén om skridskofritids från Uppsala, som jag tror var först i Sverige. Nu körs konceptet på tio platser i Sverige, och har verkligen gjort succé i Finspång!

Pär Breckne är klubbchef för Motala Bandy, där det hela startade för tre år sedan. Konceptet är enkelt, men kräver ett stort engagemang för att genomföras. Alla barn på fritids i Motala får erbjudande om att vara med på skridskofritids. Barnen hämtas sedan upp av bussar som kör dem till bandyplanen. Där väntar bandyklubbens pensionärer med korv och bröd och varm choklad till barnen.

– En förening fungerar ju tack vare alla ideella krafter som är beredda att ställa upp. Många minns själva hur tacksamma det var att deras egna barn kunde spela bandy eller träna i något lag, så när de blir pensionärer vill de göra något tillbaka, förklarar Pär.

De som saknar utrustning får låna både hjälm och skridskor. Motala Bandy har samlat in skridskor och även köpt gammal utrustning från olika ställen. Själva skridskoträningen leds av ungdomsspelare från deras pojk-och flicklag.

– Vi bestämde att ungdomarna fick utbilda sig i pedagogiken ”Bandy för barn”. Det har fungerat bra, och genom att vi kör på eftermiddagarna så har de slutat skolan, säger Pär.

Skridskofritids i Motala samlar mellan 100-200 barn varje vecka. Idén har även spridit sig till grannkommunen Finspång där Faiks bandysektion startat Skridskotisdag med 400 anmälda barn i år. Det är jämnt mellan pojkar och flickor och stor andel av barnen har ingen tidigare erfarenhet av att åka skridskor.

– Det här är en satsning som skapar engagemang i samhället. Vi har fått ett gäng pensionärer som brukar träffas att ställa upp och ge barnen fika. Andra kommer dit och hjälper till att knyta skridskor – en otroligt välkommen insats när vi har 300 barn som vill ut på isen!, säger Jesper Forsberg, ordförande i Faik Bandy.

För Faik Bandy innebär skridskotisdag del i ett koncept att nå ut brett i samhället. De anordnar också skridskodisco vissa fredagar, vilket har varit väldigt populärt.

– Vi har lyckats få sponsorer till skolsatsningen, men det viktigaste tror jag är den respekt i samhället som föreningen får av sådana här satsningar.

Den nya inriktningen som föreningen gjort har även positiv påverkan på företagens villighet att sponsra, tror Jesper.

– Företag idag är intresserade av att sponsra föreningar som har en bra ungdomsverksamhet och som jobbar ute i samhället och inte bara fokuserar på en seniorverksamhet. Att få vara en del av skridskotisdag skapar ett mervärde för dem som de är villiga att investera i och förknippas med, konstaterar Jesper.

Visst kan föreningarnas satsningar på skolbarn även vara ett sätt att rekrytera fler till bandyn, men bägge föreningarna är överens om att den stora vinsten ligger på samhällsnivån.

– Vi ser det som en samhällsinsats, och självklart som ett sätt att rekrytera fler till bandyn på sikt, förklarar Pär. Vi vill att alla barn ska kunna åka skridskor och komma ut och röra på sig även vintertid. Och börjar de spela bandy så är det extra roligt, men huvudsaken att de rör på sig, säger Pär.

Läs mer om skridskofritids i Motala här: http://www.ifkmotalabandy.se/skridskofritids-med-bandykul-ar-nu-igang/

Och om Faik Bandys skridskotisdag här: https://www.svenskalag.se/faik-bandy/nyheter/1249194/skridskotisdag-11-12

Publicerat: 3 januari, 2019 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.