Activate engagerar hela familjen

Tiotalet deltagare från olika delar av världen lyssnar uppmärksamt när cirkelledare Dejen Kesete börjar prata. Ämnena är viktiga och svåra. Det handlar om Barnkonventionen, föräldraskapsstöd, föreningsliv och hur man kan hjälpa sina barn att hitta aktiviteter.
– De här mötena är bra, vi lär oss mycket. Jag brukar repetera och memorera allt efteråt, säger Rim Eid som kommer från Syrien.

Det är tidig lördagsförmiddag i Charlottenborg i Motala och Activate, som är en treårig satsning på föreningsliv, hälsa och aktiv fritid av Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU med stöd av Allmänna arvsfonden, håller sitt fjärde möte.

Bil efter bil rullar in på parkeringen. Några familjer kommer gående, bärandes på stora matsäckskorgar. Safaa Alsawah är projektmedarbetare och hälsar alla välkomna.

Här får alla bestämma
Safaa kommer från Syrien och berättar att hon varit i Sverige i sju år. Hon började studera när hon kom hit och har sedan arbetat som integrationsledare i Motala kommun.
– Jag kom från en annan värld, konstaterar hon. I Syrien är det en som bestämmer och alla andra rättar sig efter det. Här får alla bestämma. Jag får göra det, och barnen också. Jag har lärt mig vad trygghet är sedan jag kom hit.

Hon småpratar med var och en och visar var de ska sitta. ”Grattis på högtidsdagen” ropar hon till en familj. Det visar sig att det är Johanna-dagen som är en stor helg i deras land, Eritrea.
– Ungefär som nyår, förklarar Safaa.

Busig katt på plats
Familjerna delar upp sig efter ålder. Studiefrämjandet har engagerat Motala bibliotek för att ta hand om de yngsta barnen. Anne-Lie Guldstrand och Evelina Ottosson, för dagen utklädda till gubben Pettson och katten Findus, är på plats och hittar på bus. De lite äldre barnen får vara med Friluftsfrämjandet och gå på upptäcktsfärd i skogen. Under tiden kan föräldrarna lyssna i lugn och ro till allt som sägs under mötet.

Activate är nystartat och först ut är gruppen i Motala, parallellt med en grupp i Norrköping.

– Vi testar oss fram och för samtal utifrån de förkunskaper som finns i grupperna. Det kan vara väldigt olika och vi pratar om allt från föräldraskap till vad en förening är och hur man kan engagera sig, förklarar Anna Ahlstedt. Anna kommer från Studiefrämjandet och är projektmedarbetare i Norrköping.
– Målet är att sänka trösklarna för familjer så att de kan ta klivet in i aktiviteter och föreningsliv. Samtidigt hjälper vi föreningar att hitta fler medlemmar till sin ideella verksamhet, säger hon.

Syftet med projektet är att skapa möten mellan familjer som inte är vana vid föreningslivet, och olika föreningar i respektive stad.
– Tanken är att det ska leda till en samverkansmodell som kan användas i fler bostadsområden i fler städer framöver. Vi är många aktörer som vill inspirera till en hälsosam livsstil genom föreningslivet, säger Ulrika Vesterlund från Studiefrämjandet.

Föreningar aktiverar
Vid varje träff har olika lokala föreningar bjudits in för att informera om sina verksamheter och ordna prova på-aktiviteter både för barn och vuxna. I Motala har bland andra innebandyföreningen Solfjäderstaden, Friluftsfrämjandet, Korpen och Motala Futsal varit med, och i Norrköping NKIK handboll, Friluftsfrämjandet och Norrcopensarna pingis.

Dejen Kesete avslutar första halvan av mötet i Motala med att prata om hur man får sina barn att röra på sig mer.
– Vad tycker ni? frågar han.
Det räcker inte med att man säger till dem. Om man vill att de ska spela fotboll till exempel, så måste man själv följa med ut och visa.
Vi vuxna kan leka med barnen och hitta på olika aktiviteter. Gruppen har många bra svar.

Dejen förklarar vad det innebär att vara med i en förening i Sverige och vilka möjligheter till engagemang som finns.

Dejen själv lämnade sitt hem i Eritrea för sju år sedan. Han vill vara engagerad i sitt nya land och började som cirkelledare i Studiefrämjandets Älskade barn. Nu fortsätter han med Älskade förening som är en utveckling av materialet till Älskade barn, och en del i Activate.

– Det här är ett bra sätt att komma in i nya samhället, säger han. Vi är många som kommer från olika länder och det kan bli kulturkrockar, men på de här möten kan vi utbyta erfarenheter och lära oss av varandra.

Internationella dofter
Det är dags för fika. Bakom sittstockarna sprakar brasan i en stor eldstad. Snart doftar det av svenskt pinnbröd med kanelbullesmak, syrianskt och eritreanskt kaffe och ett stort vackert brytbröd. Alla bjuder varandra.

Nästa vecka väntar nytt möte. Då fortsätter gruppen att prata om att vara familj i föreningslivet i Sverige. Och så kommer Motala Futsal på besök för att bjuda på sina aktiviteter och berätta om sin verksamhet. Ny kunskap, mer bus och nya äventyr och erfarenheter väntar, för både vuxna och barn. Det är Activate.

Text och foto: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Kusinerna Nael och Abnabi är sju år gamla och hänger med Pettson och Findus under lördagens Activate-möte. De tillverkar fina konstverk av rönnbär och blad som de planerar att ge till sina föräldrar.

Fikastund och alla samlas kring brasan. Här bjuds kaffe från olika länder, bröd från Eritrea och pinnbröd med kanelbullesmak från Sverige.

Dejen Kesete och Safaa Alsawah kommer från Studiefrämjandet och trivs med arbetet i Activate.

Undsha Selamzabstein och Senait Teszagebril från Eritrea i samspråk med Gubben Petsson och katten Findus (Anne-Lie Guldstrand och Evelina Ottosson). Ett härligt möte mellan kulturer.

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.