100% ren hårdträning vill utbilda mot dopning

–  Ofta kan dopade personer vara svårt att upptäcka, men genom att utbilda personalen och samverka mot dopning har vi lärt oss mycket.

Det säger Anders Björkman, samordnande drogförebyggare i Motala kommun. Anders arbetar tillsammans med gymmen och gymnasieskolorna i Motala med den nationella kampanjen 100% ren hårdträning för att motverka användningen av dopning.

– Det är som med alla droger – svårt att upptäcka om man inte vet vad man ska spana efter. Genom att vi samverkar lokalt och regionalt har vi fått en annan kunskap som underlättat arbetet. Det skapar också en annan kultur att vi enats bakom det här konceptet – det gör att gymmen kan vara tydliga med vad som gäller.

Anders berättar att uppmärksamhetsveckan mot dopning är något som pågår både i Östergötland och nationellt, med lite olika innehåll. I Östergötland drivs kampanjen av Länsstyrelsen, Polismyndigheten och Östergötlands Idrottsförbund genom det nationella nätverket PRODIS, som med hjälp av lokala samordnare ser till att det anordnas utbildningar och skapas ett lokalt engagemang. Gymmen som ansluter sig till kampanjen får utbildning och material, så att deras kunder tydligt kan se vad de står för.

–  Det viktigaste med arbetet mot dopning är att påverka attityden. Att få resultat genom att fuska är inte värt något – det är budskapet vi vill förmedla. Därför ska man även vara tveksam till kosttillskott. Många gånger innehåller de otillåtna substanser, eller så är de verkningslösa och bara ett slöseri med pengar. Dessutom kan de vara en inkörsport till att testa dopningspreparat, säger Anders.

Polisen gör årligen tillslag och testar personer på olika anläggningar. De kan även bli tipsade om någon beter sig misstänkt, växer ovanligt snabbt i förhållande till sin träning exempelvis. I undersökningar och tillslag brukar ett par procent testa positivt. Det är framför allt motionsidrottare som dopar sig – inte tävlingsidrottare.

–  Att känna igen tecknen är viktigt – att kolla in vem personen umgås med eller hur man beter sig är en bra start. Många gym är ungdomarnas fritidsgård, och då är det viktigt att det är schyssta platser där det inte finns några droger, säger Anders.

Det är även viktigt att vården vet hur de ska behandla personer som dopar sig. I Östergötland samarbetar Region Östergötland med kommunerna och det finns Mini-Maria drogkliniker för unga, i Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby. I Region Östergötland har man satsat särskilt på att utbilda personalen om just dopning.

Fakta om uppmärksamhetsveckan mot dopning:

Under hela den här veckan, 9 – 15 oktober uppmärksammas antidopingarbetet som görs runt om i landet, på träningsanläggningar som arbetar med 100 % ren hårdträning.

23 november är det en föreläsning i Motala:
Gym föreläsning Mjölby (pdf)

Angelica Brage från Linköping är utsedd till nationell hedersambassadör för 100 % ren hårdträning. Här finns en film med henne:
https://www.youtube.com/watch?v=Yk8FpYWR2Lo

Länkar:
http://www.100procentrenhardtraning.se/
www.prodis.se (prevention av dopning i Sverige)
http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/Sv/manniska-och-samhalle/folkhalsa/dopning/Pages/default.aspx

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.