Fler lockas till digitala tipspromenader

Söndagarnas populära tipspromenader har strukits ur Korpens program till följd av coronakrisen. Men tråkigheter kan vändas till något bra. Så resonerar Åsa Hjärtstrand och skapar digitala evenemang som både kan bli mer varierade och fler till antalet.

Nog går det väl lika bra att kryssa mellan frågorna i skogen och lämna sina svar i en app med ett enkelt knapptryck, som att kryssa med penna på ett papper tryckt mot promenadkompisens rygg.

– Det viktiga är att folk kommer ut och rör på sig även i coronatider, säger Åsa Hjärtstrand, verksamhetschef på Korpen Östergötland.

Motala var först ut med den digitala innovationen. Efter klartecken från kommunen har Korpens personal placerat ut QR-koder i motionsspåren. Deltagarna laddar hem en app och registrerar sig. I appen syns var tipspromenaden finns, sedan följer man en tydlig karta.

– Det går bra att börja var som helst på slingan, det måste inte vara från själva starten, säger Åsa. När deltagarna kommer inom en 30 meters radie från den plats där vi lagt ut frågan så kommer den upp i appen.

På klassiskt tipspromenadmanér är upplägget en fråga och fyra svarsalternativ. Bara att kryssa. Resultatet går direkt till Korpen.

– Nu är vi igång i Borensberg, Norrköping, Linköping och Motala och vi hoppas att fler Korpenföreningar nappar och startar upp runt om i länet, fortsätter Åsa. En fördel är att det går att lägga promenaderna på nya platser, och att det inte tar någon tid alls för oss att uppdatera frågorna via datorn. På sikt räknar vi med att kunna lägga fler slingor i varje stad så att det finns att välja på.

En annan fördel är att tipspromenaderna inte är knutna till en viss tidpunkt, såsom söndagar till exempel. Det, i kombination med tekniken, har lockat nya målgrupper som kryssar frågor.

– Det har mest varit äldre personer som gått tipspromenader tidigare, och de fortsätter att vara med, säger Åsa Hjärtstrand. Men nu märker vi att även barnfamiljer och ungdomar laddar ner appen och ger sig ut i skogen. Det är en extra vinst förstås!

 

Skribent: Anna Lindén

Publicerat: 20 maj, 2020 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.