Coronapandemin har skapat nya möjligheter för STF Bråvalla

”Inställt. Inställt. Inställt.” Så såg det ut i STF Bråvallas aktivitetskalender under våren 2020 och framåt. Coronapandemins utbrott satte stopp för nästan alla planerade utflykter. Ända tills föreningens styrelse bestämde sig för att se möjligheter istället för motgångar.

Elisabet Nyström bläddrar i den digitala kalendern. Från 19 mars 2020 och fram till sommaren är det knapert på att göra-listan. ”Inställt, inställt, inställt…” rabblar hon, följt av någon skogsvandring med få deltagare. Och så inställt igen.

Elisabet är mångårig medlem såväl i föreningen som i styrelsen i Svenska Turistföreningens lokalavdelning STF Bråvalla. Föreningen är verksam främst i Norrköping men också i Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.

– ”Det här är inte bra”, det konstaterade vi snart i styrelsen tidigt förra våren, säger hon.

Upptäckarlusten hos medlemmarna var förstås lika stor som vanligt och naturen sviker aldrig. Det handlade bara om att hitta nya lösningar, där deltagarna inte kom för nära varandra. Inte alltid så lätt – men fullt lösbart för den kreative.

– Vi fick förstås ställa in alla kulturella utflykter till museer och kyrkor och liknande, men utomhus kan vi ju alltid vara. Ofta har vi dock vandringar en bit utanför Norrköping och då har medlemmarna samåkt i bilar. Det var vi tvungna att sluta med.

Elisabet är ofta färdledare på aktiviteterna och påläst om omgivningarna hon och deltagarna rör sig i. Nu ställde hon om fokus.
– Stadsnära vandringar är också trevliga!

Elisabet har tagit med sitt gäng och kikat på nybyggda hus i Norrköping. Några turer har gjorts kring Himmelstalundsområdet och en annan vandring har gått via Norra promenaden där det finns mycket att titta på.
– Den har vi visst gjort om fyra gånger redan, säger hon och skrattar.

När det är vandringens dag över hela Sverige en gång om året, brukar Bråvallagänget bila till något skogsområde, till exempel Kolmården. Men i fjol fick det bli två vandringar istället. En i Glotterskogen för dem som kunde färdas i egen bil, och en längs Kättsättersleden dit det går fint att cykla.

– Vi har sett många nya platser i närområdet, säger Elisabet. Och en mycket positiv sak som den här tiden har fört med sig är att flera medlemmar har kommit till mig och sagt att de gärna ordnar och leder en vandring där de bor och där de känner området. Det är jättekul!

Den årliga sommarvandringen med efterföljande bad gick inte att motstå. Den löstes istället med att deltagarna fick varva själva doppet. Först ett litet gäng som kunde hålla bra avstånd. Sedan, 30 minuter senare, var det byte och nästa gängs tur.

Andra aktiviteter, såsom promenaden i Vrinneviskogen varje vecka, brukar höra vår och höst till, men förra året beslöt man att inte göra uppehåll.

– Vi promenerar enligt tradition varje tisdag i Vrinneviskogen söder om Norrköping, säger Elisabet. Förra året fortsatte vi hela sommaren, ända till slutet av oktober. Det kommer vi att göra i år också, för nu vet vi att behovet och viljan finns.

Ja, när väl idéerna började flöda fylldes Bråvallagängets kalender snabbt igen. Och även om alla inomhusarrangemang och längre resor har skjutits på framtiden så är att göra-listan nära på längre än den var innan covid slog till. Inte minst innehåller den utomhusaktiviteter även under vinterhalvåret, vilket är nytt.

– Tidigare har vi inte planerat för utomhusträffar för vintermånaderna. Vintervädret i våra trakter är oförutsägbart och vandringslederna kan vara snöfria eller igensnöade. Men stadsvandringarna som vi gjort det senaste året funkar fint under alla årstider. I stan är det ju ofta plogat på vintern. Folk kommer i sina yllemössor och halsdukar och det går lika bra att vara ute då som på våren och sommaren, fortsätter Elisabet.

Att göra fler vandringar, kanske till och med fler på samma plats under kort tid, kräver förstås mer av färdledaren. Men Elisabet vänder på det och ser det positiva istället.

– Att gå med mindre grupper är väldigt trevligt. Det blir mer som att vara ute med en vänkrets och man kan växla några ord med alla. Visserligen på avstånd fortfarande, men det känns ändå mer familjärt.

Hon passar på att slå ett slag för STF.
– Vi gör mycket kul, säger hon. Det blir ett nätverk med vänner som det är roligt att träffa. Att vara ute i skogen tillsammans innebär en slags otvungen samvaro som är väldigt skön. Kanske vill man gå en promenad på en särskild plats, men vågar inte riktigt själv. Då är det bara att komma med förslag. Här är man aldrig ensam!

Text: Anna Lindén, Granit PR & kommunikation

Elisabeth Nyström sitter på huk bredvid en myrstack.

Elisabet Nyström kikar närmare på en myrstack. En av många upplevelser under vandringarna med STF Bråvalla.

Fem personer står i snön ute i skogen.

Snö hindrar inte vandring. Den här bilden är från Herrsjöns naturreservat i Åbytrakten. 

Publicerat: 2 juni, 2021 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.