Mörtruset i Grebo – Östergötlands mest lokala långlopp

– Vi ville springa långt, och ville ha sällskap på vår sista långa sträcka inför Amsterdam Marathon. Men vi hittade inga längre motionslopp i närheten vid rätt tidpunkt, så vi anordnade ett själva. Mörtruset i Grebo är ett av några få långlopp i Östergötland!

Helene Bäckström är engagerad i Grebos byalag och en av initiativtagarna till Mörtruset. Namnet kommer av att bansträckningen går mellan torpet Mörtsveden och Mörtsjön. I år fanns fyra distanser att välja på: 2,5 km och 5 km för barn och vuxna som vill vara med och springa med barnen, och så 14 km och 28 km för entusiasterna som vill springa långt.

– Största jobbet var nog att mäta upp och märka ut de långa sträckorna. Vi hade lite funktionärer utplacerade längs vägen för att vara säkra på att ingen sprang fel, berättar Helene.

För att kunna samlas allihop och ha gemensam start var de tvungna att damma av det gamla klubbhuset från Grebo skid- och motionsklubb.

– Det visade sig att klubbhuset hade en fungerande toalett och ett omklädningsrum som vi även kan använda nästa år! Det var ju en glad överraskning. Annars hade vi tänkt ta dit en bajamaja, men det behövdes inte nu, säger Helene.

Nyheten om långloppet i Grebo spred sig via sociala medier och det kom deltagare även utanför Östergötland för att vara med.

– På en så liten ort som Grebo så blir det här ett roligt jippo som engagerar många. Lokala butiker och företag har sponsrat med priser och fika. Alla hjälps åt! Förra året var vi 16 deltagare och var nöjda med det. Men i år kom det många fler! Vi hade 83 anmälda när startsignalen gick! Nu känns det som att vi startat en ny tradition här i Grebo.

Mörtrusets facebooksida

 

Publicerat: 14 september, 2018 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.