Medborgarförslaget skapade Isovalen

– Vi la ett förslag som tar vara på en sommaranläggning och skapar en året runt-anläggning istället. När jag ser alla som använder Isovalen idag är jag glad att vi lade ner tiden på medborgarförslaget, för det var det värt!

Det säger Anders Norr, ordförande i LLK – Linköpings Långfärdsskridskoklubb, när han berättar historien bakom medborgarförslaget att skapa Isovalen i samband med att Linköpings kommun planerade att bygga en ny friidrottsanläggning.

– Egentligen var det bara att lägga kylslingor under löparbanan och sedan lägga på en gummimatta, som släppte igenom vatten, för att det skulle vara möjligt att spola banan vintertid. I förslaget beskrev vi också vilken slags matta man skulle kunna använda, och det gjorde det enkelt för kommunen att fatta beslut.

Intill löparbanan fanns universitetets värmecentral. Den fungerar som ett omvänt kylskåp på vintern och överskottskyla går rakt ut i luften. Nu tar man vara på överskottskylan som leds ned i kylslingorna för att kyla Isovalen.

– Överskottskylan används på detta sätt miljösmart-och energieffektivt. Den räcker inte för att kyla isen i alla lägen, men den hjälper ändå till att frysa is på Isovalen ned till +5 graders lufttemperatur, konstaterar Anders med facit i hand, efter fem år med Isovalen.

Det räckte med ett tillskott på 5% över budget för att få en anläggning som kunde nyttjas hela året, och Isovalen är nu en av de mest brukade vintersportanläggningarna i Linköping.

– Anläggningen är en trygghet för många äldre och barn som drar sig för att åka på sjöisar på vintern eller samsas med hockeyspelare på Stångebro. För andra är det ett sätt att träna innan sjöisarna har frusit till ordentligt.

Anläggningen är öppen hela den tid som den är kyld, 1 december till 10 mars. LLK lånar på sin träningstid även ut skridskoutrustning gratis, vilket uppskattas av många. Dessutom har LLK skaffat stödbågar att låna, en slags rollator för skridskoåkning för både barn och vuxna.

Läs mer på http://llk.skridsko.net där du också kan anmäla intresse för skridskoåkning. Se på vintertid även webbkameran Isovalen på Facebook

Publicerat: 18 april, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.