Josip jobbar sig till kondition och muskler

Tänk att få träna på arbetstid och samtidigt utföra sitt jobb.

– Det är perfekt, säger Josip Ivicevic som cyklar omkring i Linköping och levererar varor för Schenker.

Varje morgon lastar Josip Ivicevic sin stora cykel. Den består av två stora skåp som rymmer en kubik vardera. Visserligen är cykeln eldriven, men den kräver ändå sin man eller kvinna för att föras framåt. Trampar man inte så stannar cykeln, trots eldriften.

– Det kan vara ganska tungt på mornarna när skåpen är fulla av varor, säger Josip.

Sex timmar kör han omkring i Linköping, varje dag. Oavsett väder. På vintern byter han till dubbdäck. Och han har blivit ett uppskattat inslag i stadskärnan.

– Jag blir ofta stannad av folk som vill prata om cykeln, och jag blir nog fotad ett tiotal gånger varje dag.

Cykeln är den första i Sverige i sitt slag för Schenker, berättar Anders Nilsson, distriktschef på Schenker.

– Vi har fler cyklar i Europa. Totalt finns ett hundratal, varav 50 i Frankrike. Det är ett smart sätt att ta sig fram och för vår del är det ett led i vårt miljöarbete.

Ja, visst är det smart. Josip snirklar sig in där bilar inte kan nå och tar sig ändra fram till dörren vart han än ska. Allt utan att släppa ut en enda miljöfarlig partikel.

– Det är ett roligt projekt att jobba med, fortsätter Anders Nilsson. Många vill prata med oss och vi har uppmärksammats i media.

Till och med Sveriges riksdag har varit på besök, när de hade en delegation från Trafikutskottet i Linköping fick vi vara med och visa cykeln.
– Nu kikar vi på i vilka fler städer det kan passa att transportera varor så här. Schenker finns ju på många platser.

Och mitt i allt det smarta med framkomlighet och miljövänlighet kommer hälsoperspektivet som ett extra plus. Josip Ivicevic gillar att cykla även privat, men att röra sig så här mycket på arbetstid har gjort honom extra gott.

– Jag har ökat muskelmassan men gått ner i klädstorlek. För att inte tala om konditionen. Den är mycket bättre nu!

Skribent: Anna Lindén

Foto: DB Schenker 

Publicerat: 11 augusti, 2020 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Fimpa bilen och börja cykla
Fimpa bilen och börja cykla

Fimpa bilen och börja cykla

- Att få folk att fimpa bilen kan liknas vid att få folk att sluta röka. Vilka underliggande värderingar och attityder är det som gör att vi håller fast vid bilen? Varför kramar vi den även vid korta resor, trots att vi vet att cykla går lika snabbt och ger energi,...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.