Jakten på klimatsmarta aktiviteter

Ta en promenad till matbutiken och bjud med maken eller barnen så att ni kan prata under tiden. Skaffa dig ett mål att träna för, till exempel att du ska lära dig stå på huvudet. Skriv upp hur mycket det kostar att tanka – så att du får en tankeställare och tar cykeln istället.

Ja, bara fantasin sätter gränser för alla de kloka idéer som vuxit fram under kampanjen Aktivitetsjakten.
– Det är jätteroligt, säger Milian Nelzén, utvecklingsledare vid Energikontoret på Hållbarhetsavdelningen i Region Östergötland. Vi har fått in en massa bra förslag och alla som varit med verkar dessutom sugna på att delta i kampanjen nästa år igen.

Minska biltransporter
Milian Nelzén är initiativtagare till Aktivitetsjakten. Han skapade den för att uppmärksamma den Europeiska mobilitetsveckan (16-22 september varje år) inom projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Rena resans mål är att hjälpa kommuninvånare i östra Mellansverige att minska den klimatpåverkan som orsakas av transporter. Kampanjen Aktivitetsjakten har riktats till skolklasser och arbetsplatser i Östergötland.

– Jag fick inspiration från Energikontot Norra Småland som tidigare år genomfört en liknande kampanj, säger Milian. Målet med Aktivitetsjakten är att genom en rolig utmaning uppmuntra till mer hållbara transporter och mer rörelse i vardagen. Vi vet ju att det är hälsosamt att röra på sig, och därtill mer ekonomiskt och mer miljömässigt fördelaktigt att undvika bilen, speciellt på de sträckor som är under milen.

Kryssa i kort
Milian har skapat ett kort som varje deltagande arbetsplats eller klass får. På kortet finns 25 rutor med förslag på aktiviteter som ska prickas av under kampanjtiden. Det kan vara allt från ”hjälp en kompis med något” för de lite yngre deltagarna till ”ha ett promenadmöte” eller ”cykla till och från jobbet” för de som arbetar.

– Det kan vara tufft för folk att ändra beteende. Ett sätt är att få dem att testa och själva inse att vissa vardagsförändringar inte är så svåra att genomföra, säger Milian.

Hans egen enhet på Energikontoret har haft ett lag med i Aktivitetsjakten. Själv inser Milian att det blir mycket stillasittande under arbetsdagen och en aktivitet som har hjälpt honom är att röra på sig minst fem minuter varje timma.
– Jag har stått upp, bytt arbetsställning och haft stående möten, det är ju nyttigt, men man behöver påminnas. Mitt tips är att sätta en timer på telefonen eller datorn som plingar till varje gång det är dags att röra på sig.

Konkret och tydligt
Flera skolor i länet har varit med i jakten på klimatsmarta aktiviteter. Bland andra Blåklintsskolan i Mjölby.
– Det har fungerat jättebra och korten gör att allt blir konkret och tydligt, säger Maria Hammarlund, lärare i årskurs ett. Vi har pratat om gröna påsen och att det är viktigt att äta upp sin mat, vi har diskuterat olika sätt att röra sig på rasterna och testat lite nya aktiviteter och vi har vi har funderat över hur man kan hjälpa en kompis i olika sammanhang.
– Eleverna på lågstadiet är mottagliga för de här ämnena och det är tacksamt att jobba med dem.

Smart för kropp och miljö
Aktivitetsjakten och Mobilitetsveckan är över för i år. Kvar finns en massa bra förslag på olika sätt att minska resor med bil och få till mer rörelse i vardagen.
Milian Nelzén kommer nu att sammanställa resultaten för att kunna genomföra en ännu bättre Aktivitetsjakt nästa år.

Under tiden fortsätter arbetet med Rena resan. Projektet stöds av Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt av samverkanspartnerna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst och pågår till år 2023. Målet är att fler då ska välja bort bilen och istället promenera, cykla eller färdas kollektivt.
En lång men viktig resa.

Tips från deltagarna i Aktivitetsjakten 2021 för att röra på sig mer: 

 • Prioritera och unna dig själv en stund för fysisk aktivitet varje dag och planera in det som en naturlig del i vardagen. Dagliga promenader duger gott, bättre att göra något varje dag än inget alls.
 • Använda Paus-IT på datorn.
 • Kom överens med någon annan att träna tillsammans. Till exempel genom att bjud med en kollega/granne/vän att följa med på promenad en gång i veckan.
 • Utmana varandra, exempelvis stegtävlingar etc.
 • Att ha något mål att nå emot, till exempel en springtävling eller att kunna stå på huvudet.
 • Att själv vara aktiverad i en förening.
 • Rör på sig på ett sätt som man tycker är roligt.
 • Bestämma sig för att ta en lunchpromenad eller telefonsamtal under promenad varannan dag.
 • Cykla eller gå till närmaste mataffären så ofta du kan, ta med barnen/sambon så kan ni prata under tiden.
 • Var en förebild för andra.

Text: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Milian Nelzén, utvecklingsledare vid Energikontoret på Hållbarhetsavdelningen i Region Östergötland, har skapat Aktivitetsjakten. Skolor och arbetsplatser i länet har varit med och prickat av aktiviteterna på korten.

Publicerat: 19 oktober, 2021 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Fimpa bilen och börja cykla
Fimpa bilen och börja cykla

Fimpa bilen och börja cykla

- Att få folk att fimpa bilen kan liknas vid att få folk att sluta röka. Vilka underliggande värderingar och attityder är det som gör att vi håller fast vid bilen? Varför kramar vi den även vid korta resor, trots att vi vet att cykla går lika snabbt och ger energi,...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

 • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.