Blodomloppet är ett kul sätt att komma igång och göra något tillsammans på jobbet

– Jag har inte sprungit något lopp innan, och tyckte det lät som ett bra sätt att både lära mig springa och komma in i verksamheten. Nu har vi fått ihop två lag och nästan halva RCC är med och antingen springer eller går!

Lisa Åkesson hade jobbat ett drygt halvår på Regionalt cancercentrum sydöst när hon fick frågan att organisera Blodomloppet på arbetsplatsen.

– RCC Sydöst brukar ha minst ett lag med, men det är alltid olika personer och upplägg. Förra året hade de till exempel ett barnlag också, så då blev det som en hel familjetillställning. I år har vi två lag, ett som springer och ett som promenerar.

RCC Sydöst tillhör Region Östergötland, som i år beslutat att låta startavgiften vara en del av friskvårdspengen. Det innebär att det blir kostnadsfritt för deltagarna, genom att man får tillbaka avgiften man betalar.

– Pengarna är väl inte så viktiga, men eftersom det är en aktivitet som verkligen höjer stämningen i arbetslaget tycker jag det är bra att det räknas som friskvård, säger Lisa.

Lisa är själv inte så van vid just löpning, utan har mer tränat styrka och gruppträning på gym. För att komma igång har hon använt en träningsapp med ett schema för att komma upp i kondition under tio veckor.

– Alla har väl sitt sätt att ta itu med uppgiften, och jag tycker det här har fungerat för mig. I fikarummet är det annars ingen direkt tävlingshets inför loppet, utan alla ser fram emot det som ett annorlunda sätt att ha after-work, avslutar Lisa.

Från arrangörshåll är man stolta över utvecklingen och bredd som Blodomloppet uppvisar.

– Blodomloppet är ett lopp som sticker ut just för att det attraherar motionärer som inte tidigare deltagit i något lopp eller som vanligtvis inte springer regelbundet. Vi når en väldigt bred målgrupp säger Enisa Deumic, Kommunikatör, Blodtappen i Östergötland. Och förra årets statistik ger ju verkligen bevis på det, då:

41% deltog för första gången

45% inte deltar i några andra motionslopp

Förra året deltog 111 599 personer totalt på 15 orter runt om i Sverige, varav 13 748 i Linköping. Av dessa var 67% var kvinnor.

– Så det verkar som att vi med konceptet Blodomloppet når många som vanligen inte springer just motionslopp, konstaterar Enisa.

 

Publicerat: 12 maj, 2017 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Fimpa bilen och börja cykla
Fimpa bilen och börja cykla

Fimpa bilen och börja cykla

- Att få folk att fimpa bilen kan liknas vid att få folk att sluta röka. Vilka underliggande värderingar och attityder är det som gör att vi håller fast vid bilen? Varför kramar vi den även vid korta resor, trots att vi vet att cykla går lika snabbt och ger energi,...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.