Appen HittaUt uppmuntrar fler att komma ut i skogen

HittaUt är appen som lockar folk att ge sig ut – både till skogen och i stan. Appen har utvecklats av Svenska orienteringsförbundet och lanseras tillsammans med kommuner på 45 olika platser i Sverige. I Östergötland finns HittaUt i Finspång, där det varit en succé hittills.

– Det är väldigt roligt att se att vi nått målgrupper som inte är vana att gå ut i skogen, konstaterar Mats Rosander ordförande i Finspångs SOK, som driver projektet tillsammans med Finspångs kommun.

Idén är enkel – i appen finns en karta över området, med kontroller utsatta. Varje gång man hittar en kontroll så registrerar man bokstaven i appen. Sedan kan man se vilka andra som varit där, och se hur många kontroller man tagit. Finspång SOK har även skickat ut kartor till alla hushåll i kommunen under våren, för att uppmuntra fler att delta i HittaUt.

– För Finspångs kommun är det här ett sätt att få alla i rörelse och få fler att upptäcka vår fantastiska natur, säger Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare i Finspångs kommun.

Hittills har HittaUt bidragit till att 648 deltagare i Finspång har avverkat 35 792 km. Samarbetet med Finspångs kommun kommer förhoppningsvis fortsätta även under nästa år.

– Vi trodde kanske att ett hundratal skulle ladda ner appen men nu är det över 700 som har laddat ner den. Projektet har fått ett stort positivt gensvar av Finspångare som är ute och letar kontroller, både unga och gamla, och det är väldigt positivt, fortsätter Kirsi.

HittaUt startade i Finspång i maj med 70 utsatta kontroller och just i dagarna har ytterligare 30 nya kontroller släppts. 

– Kontrollerna kommer släppas några i taget för att det ska bli lite mer spännande, berättar Mats. 1 augusti släpptes kontrollerna i Lotorp utanför Finspång och 1 september kommer nya kontroller i Grosvad. På det här sättet får vi också möjlighet att visa Finspångs fina natur för fler!

Fakta om Hittaut

  • Hittaut är ett friskvårdsprojekt som ägs av Svenska Orienteringsförbundet.
  • I Finspång är det Finspångs SOK som arrangerar projektet. Finspångs kommun är med och finansierar projektet.
  • Appen hittaut är gratis och kan laddas ner överallt där du hittar appar.

Läs mer på https://www.orientering.se/provapaaktiviteter/hittaut/finspang/

Publicerat: 21 augusti, 2019 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.