Activate lockar till rörelse och gemenskap

Det sjuder av aktivitet vid spontanidrottsplatsen i Charlottenborg i Motala. Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet och RF-SISU har avslutning på vårens studiecirkel i satsningen Activate, och har samtidigt bjudit in nya familjer i området för att berätta om projektet. Syftet är få fler att engagera sig i det lokala föreningslivet och upptäcka glädjen i att aktivera sig tillsammans.

Lille Aamn Hapite lyser av lycka när basketledaren Lasse Gyllin lyfter upp honom så att han når att lägga bollen i basketkorgen. Genast hämtar han bollen igen och tittar uppfodrande på närmsta vuxen som kan hjälpa honom till fler fullpoängare.
Hans mamma, Fanus Hadish från Eritrea, vakar lugnt över honom.

– Allt är så fint här, säger hon. Jag gillar när barnen får vara med och aktivera sig.
Fanus vill gärna hitta någon förening som passar hennes barn, men tycker att det är svårt.
– Eller kanske inte svårt, rättar hon sig, men för mig som inte kan svenska språket så bra så blir det svårt.

Familjer och föreningar
Målet med Activate är att jämna ut just sådana hinder. Genom att föra samman familjer i olika stadsområden med det lokala föreningslivet blir alla vinnare – fler aktiva, och fler medlemmar till föreningarna.

Projektet har pågått i drygt ett år och samverkan och gemenskap är nyckelord i framgången. På idrottsplatsen i Charlottenborg är Motala basket, Motala brottarklubb, Solfjäderstaden innebandy, Motala Futsal, Korpens danssektion och Friluftsfrämjandet från Borensberg på plats. Alla dessa föreningar har varit med och presenterat sig två gånger var under vårens studiecirklar.

– När en förening, till exempel brottningen, har berättat om sin verksamhet så får cirkeldeltagarna möjlighet att direkt fortsätta med en eller ett par gratis träningspass, förklarar Patrik Johansson, idrottskonsulent från RF-SISU.
– Det är ett jättebra sätt för oss från Activate att samverka med föreningarna och det är så vi skapar trygghet och goda relationer. Deltagarna från cirklarna känner igen sig eftersom de får träffa samma ledare vid föreningens ordinarie träning.

Fulltecknat
Regnet hänger i luften i Carlottenborg och Activates gäng har slagit upp ett skärmtak. Här bjuds saft och kaffe bland annat, och inte minst finns svar på frågor och funderingar.

– Många är nyfikna. Vi har anmälningslistor till höstens studiecirklar och den första cirkeln är redan fulltecknad, det är jätteroligt, säger Ulrika Vesterlund från Studiefrämjandet.

Hon berättar att förutom cirkelträffarna ordnar Activate läger i Stocklycke vid Omberg.
– Vi bor på vandrarhemmet en natt och hittar på aktiviteter utomhus under ledning av Friluftsfrämjandet. Många av deltagarna vet inte vad ett läger är och det finns mycket nyttigt att visa och prata om, inte minst om den svenska naturen.

Vill åka igen
Genet Sbahtu och Senait Tesfagebrel är närmast lyriska. De kommer båda från Eritrea och hade inte varit på läger innan de kom till Sverige.

– Vi fick gå omkring och svara på frågor som var uppsatta på träd, säger Senait.
Hon berättar att de bakade bröd och gjorde varma bananer med choklad vid en eld och att de dansade till musik från alla deltagarnas olika hemländer.

– Vi har två barn var och de var också med. Det är ett bra sätt att lära sig språket och andra intressanta saker, säger Genet. Vi frågar hela tiden om vi kan få åka på läger igen!

Ser fram emot cirklarna
Genet och Senait har tagit med sin vän Semhar Alazar till träffen i Charlottenborg. Hon har anmält sig till höstens studiecirkel.
Hon berättar att hennes barn är med i en fotbollsklubb, men hon blir förvånad när vi pratar om vad hon själv skulle vilja göra.
– Finns det föreningar för mig? Jag som är vuxen och inte går i skolan?

Allt sådant kommer hon att få lära sig med Activate.
Semhar fångar in sin lilla dotter som springer runt och leker. Hon har varit vid grillen och fått ett pinnbröd att tugga på. Det är svårt att stå still. Överallt spelas fotboll, basket, innebandy. Det dansas, pratas och skrattas.
Semhar ser fram emot hösten.
– Mina vänner har berättat om träffarna och jag har fått se bilder från naturen. Det ska bli roligt att få lära sig nya saker.

Text och foto: Anna Lindén, Granit PR och kommunikation

Faktaruta:

  • Activate är ett samarbete mellan Studiefrämjandet Östergötland, RF-SISU Östergötland och Friluftsfrämjandet Region Öst och stöds av Allmänna arvsfonden.
  • Projektet startade i januari 2021 och ska hålla på i tre år.
  • Syftet med Activate är att skapa möten mellan föreningsovana familjer och föreningar i ett lokalt bostadsområde. Projektet har startat i Klockaretorpet i Norrköping och Charlottenborg i Motala. Arbetet ska leda till en samverkansmodell som sedan kan flyttas till fler bostadsområden och involvera fler föreningar.

Lasse Gyllin är basketledare. Här ordnar han en fullträff till Aamn Hapites stora lycka.

Genet Sbahtu och Senait Tesfagebrel kommer båda från Eritrea. De har varit med i Activates studiecirkel och på lägret vid Stocklycke vandrarhem.
– Vi och barnen frågar hela tiden om vi kan få åka igen, säger de.

Simon Kibrom siktar och träffar. Han är nöjd med Activates träff i Charlottenborg.
– Jag har grillat, spelat basket och fotboll och hängt med mina vänner, säger han.

Semhar Alazar har anmält sig till Activates studiecirklar i höst. Hon ser fram emot att både hon och dottern Sara Kibrom ska få lära sig nya saker.

Publicerat: 14 juni, 2022 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.