Allt du behöver veta om vibrationsskador
I årtionden har inflödet av unga vibrationsskadade patienter varit i princip konstant. Det är dags för ett flertal branscher att sluta producera patienter, skriver Charlotte Wåhlin. Hon tipsar också om kommande utbildningsdagar om fördjupad kunskap om vibrationsskador.
I dagsläget arbetar cirka 440 000 män och kvinnor i Sverige med vibrerande verktyg under minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det motsvarar 10 procent av alla som är yrkesverksamma.
Vanliga yrken som är utsatta för hög exponering för hand-armvibrationer är bland annat byggnadsträarbetare, inredningssnickare, mekaniker, reparatörer, montörer, metallhantverk, gjutare, svetsare, plåtslagare, anläggnings- och betongarbetare.
Den största risken för att drabbas av en arbetsskada kopplad till vibrationer uppstår när den anställde använder arbetsutrustning som både vibrerar kraftigt och används under en längre tid.
På Arbets- och miljömedicin träffar vårt team arbetstagare från olika branscher som har arbetsuppgifter som innebär både handintensivt arbete och en hög exponering för vibrationer. Varje gång tänker jag: ”Nej, inte ännu en ung kille med besvär! ”
Jag har sett dem på kliniken i årtionden och det är samma inflöde som förr. Det är flera olika branscher på arbetsmarknaden som verkligen måste upphöra med att producera patienter. En dålig arbetsmiljö där flera får arbetsskador innebär stora kostnader för företagen, medan en god arbetsmiljö kan ge ekonomisk vinst.
Symtom vid vibrationsskador
På mottagningen utreder vi om exponeringen för vibrationer i arbetet har ett samband med patientens skador. Symtomen varierar på de personer som söker vår mottagning. De har ofta fått kärlskador som leder till att fingertopparna blir vita på grund av den dåliga blodcirkulationen. De rapporterar besvär med domningar, kraftlöshet, förlust av känsel i händerna samt värk i händer, armar, axlar och nacke. Många rapporterade en försämrad handfunktion där de kan ha svårt att göra finmotoriskt arbete som att knäppa knappar.
Vibrationsskador kan förebyggas
Det finns mycket som kan göras för att förebygga skador som uppstår av handintensivt arbete och vibrationer. För att få en uppdaterad bild över arbetsmiljön och vilka eventuella risker som finns bör arbetsgivaren utgå från det systematiska arbetsmiljöarbetet. Saknas kunskap bör stöd i arbetsmiljöarbetet beställas från en företagshälsa.
För att minska risken för skador är det avgörande att planera arbetet så att arbetstagaren utsätts för så lite vibrationer som möjligt. Det handlar om att riskbedöma och analysera hur länge och hur ofta arbetet utförs med vibrerande verktyg, intensiteten i arbetet och om arbetsställningen är ergonomisk för att minska belastningen på händer, armar, axlar och nacke. Det är en god investering att välja utrustning med så låg vibrationsnivå som möjligt.
Arbetsmiljöverket presenterar poängmetoden, där kan chef, arbetstagare och skyddsombud värdera om exponeringen för hand- och armvibrationer överskrider insats- respektive gränsvärde för daglig vibrationsexponering. För att göra detta behöver ni veta maskinens vibrationsvärde och den tid den används per dag. Läs gärna om poängmetoden på arbetsmiljöverkets webbsida; www.av.se Länk till annan webbplats.
Om exponeringen för vibrationer är hög i arbetet och överstiger det så kallade insatsvärdet för hand- och armvibrationer ska medicinsk kontroller och läkarundersökning erbjudas till de anställda.
Men du som är arbetsgivare, tänk på att forma er beställning till företagshälsan så att de samtidigt bedömer risk för vibrationsskada och handintensivt arbete samt analyserar arbetsuppgifterna ute på själva arbetsplatsen.
Utbildning är en investering
Vi rekommenderar företag att erbjuda arbetstagare uppdaterad utbildning via en företagshälsa för att få kunskap om hur de kan minska risken för vibrationsskador och skador som uppstår vid handintensivt arbete. Även hur de kan skapa möjligheter till variation i arbetsuppgifter och att hitta rutiner för att ta regelbundna mikropauser.
Läs mera
Det finns sju arbets- och miljömedicinska kliniker i Sverige. Tillsamman har våra enheter tagit fram information om hur vibrationsskador kan förebyggas. Läs gärna: Vägen framåt. Tillsammans förebygger vi vibrationsskador. Länk till annan webbplats.
Vi erbjuder utbildning till företagshälsor
Vi är ett team av specialistläkare, yrkeshygieniker och ergonom från arbets- och miljömedicin i Linköping som under hösten 2024 erbjuder en fördjupad utbildning om vibrationsskador i arbetslivet. Målgruppen för utbildningen är ni som arbetar vid företagshälsor i vårt upptagningsområde; Östergötland, Jönköping och Kalmar län. I mån av plats är deltagare från andra län välkomna.
Välkommen med din anmälan till något av utbildningstillfällena. Utbildningsdag ”Vibrationer i arbetslivet”:
Charlotte Wåhlin, biträdande professor & ergonom
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad
Relaterad information
Lär dig mer om vibrationsskador:
Vägen framåt. Tillsammans förebygger vi vibrationsskador. Länk till annan webbplats.
Arbetar du inom företagshälsovården?
Då kan du anmäla dig till till någon av våra utbildningsdagar om vibrationer i arbetslivet. Se mer info i texten intill.
Kommentarer