Hur kan kemikalierna i vår vardag minskas?
Den här veckan välkomnar vi vår gästbloggare Katja Hagström, Yrkes- och miljöhygieniker och avdelningschef för miljömedicin på Arbets- och miljömedicin i Region Örebro län.I våra hem finns en mängd kemikalier. En del är giftiga men många vet vi inte så mycket om.
Så hur rädda ska vi vara? Kan vi påverka vilka kemikalier vi har runt oss? Här kommer några råd om hur du kan minska kemikalierna i din vardag.
Jag står och tittar på våra barn som pysslar i vardagsrummet. Då ser jag hur de har vuxit under sommaren. Känns lite konstigt att ha en som nu börjat i fyran och en i tvåan. Hur kan tiden gå så fort? Jag tittar mig omkring i vardagsrummet och ser alla saker. Ett litet sting i hjärtat av oro dyker upp och jag ser också alla kemikalier. Det är kanske nackdelen med mitt jobb, jag kan inte släppa det. Ångesten över kemikalierna runt omkring oss.
Det är inte så att jag tycker att alla kemikalier är farliga. Inte alls! Jag förstår att de är viktiga för vårt samhälle och att kemikalier kan hjälpa oss. Men jag skulle vilja att vi visste mer hur de påverkade oss innan vi börjar använda dem i mängder omkring oss. Jag tänker bland annat på bisfenol A som användes i nappflaskor tills det förbjöds. Bisfenol A har likheter med kvinnligt könshormon och kan därför ha liknande effekter.
Ska det då användas i nappflaskor till barn? Och ibland undrar jag om vi behöver allt. Varför ska vi ha silver i våra kläder för att det inte ska lukta illa när vi tränat? Silvret kan döda bakterierna som ger lukten. Men jag vill ändå tvätta kläder när jag har tränat. Vill inte du?
Jag känner hur vår katt Morris stryker sig mot mitt ben. Den flamsäkra katten tänker jag. Det är titeln på en bok från Naturskyddsföreningen. Den berättar om hur mycket kemikalier som hamnar i våra katter för att de slickar i sig dammet i pälsen. Dammet innehåller kemikalier från våra hem. De blir flamsäkra av de medel vi använder i möbler, elektronik med mera för att de inte ska brinna.
Jag är ofta ute och pratar om kemikalier i olika sammanhang och folk frågar ibland hur det är att veta så mycket. Ger jag inte upp? Absolut inte! Och det finns saker att göra. Jag har i Region Örebro län varit med om att ta fram råd om hur vi kan minska hur mycket kemikalier vi kommer i kontakt med.
Här är några tips:
- Värm mat och dryck i glas eller porslin.
- Köp inte kläder eller andra produkter med antibakteriella medel som silver.
- Våttorka dammiga golv med vatten.
Jag vet att det är svårt att göra förändringar och livet är ofta fullt ändå. När barnen var mindre undrade jag ofta när jag skulle hinna andas. Och hur ska jag då orka fundera på vilka leksaker, möbler eller kläder som jag köper? Men du kan välja en sak att förändra och komma ihåg att alla små saker räknas. Många bäckar små ger en stor å. Och tillsammans hoppas jag att vi får till en ocean av förändring.
Fler råd hittar du på 1177 Länk till annan webbplats.
Text: Katja Hagström, Yrkes- och miljöhygieniker
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad
Kommentarer