Terapihundar numera fast inslag i habiliteringen för barn och unga

– Det är bra med terapihundar som del i habilitering – det är numera fastslaget i ett policybeslut och det håller vi såklart med om. Vi ser stora fördelar med att använda oss av terapihundar i vårt arbete, inte minst för att främja rörelse och aktivitet.

Det säger Margareta Lind, verksamhetschef på habiliteringen i Linköping. De har använt sig av terapihundar i flera år, och ser många fördelar med det. Terapihundar kan användas till många olika saker, men i habiliteringen används de framför allt för att skapa motivation och interaktion med barnen.

– När barnen gör övningar tillsammans med hunden glömmer de bort vad de ”inte kan” och det ger möjlighet till utveckling. Vi ser också att barnen blir mer uthålliga och fokuserade, säger Maria Stenmark som är arbetsterapeut och hundförare.

Att använda sig av hundar för att uppmuntra träning och rörelse är inte nytt, men blir alltmer etablerat. Från att ingå som forskningsprojekt och pilotprojekt är det numera ett inslag i den ordinarie verksamheten.

– Det är underbart att se föräldrarnas glädje när de ser vad deras barn kan. Det här ger ny energi till dem och ger ringar på vattnet även hemma, avslutar Maria Stenmark.

 

Publicerat: 17 december, 2018 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

en grupp personer i en bassäng
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.