Råssnässkolans fritids kör rörelse och frukost innan skolstart

– Jag och en kollega såg ett inslag från en skola som körde pulsträning och snodde idén helt enkelt! Nu har vi hållit på ett helt år och intresset bara ökar.

Jim Petersson är fritidsledare på Råssnässkolan i Motala, och har tillsammans med sin kollega, Thomas Jaglén tagit initiativ till fritidsgårdens rörelsefokus. Varje onsdag klockar 7 på morgonen samlas 30-talet barn och har stafett, lekar och pulshöjande aktiviteter med gemensam frukost som avslutning. Syftet är att få alla att ha roligt och samtidigt få igång pulsen och svettas lite.

– Många kommer som inte är med i någon idrottsförening. Det är en prestationsfri halvtimma då vi kör utan priser eller betyg. Vi kan konstatera att den här kravlösa rörelsen är framgångsrik och något som många uppskattar, säger Jim.

Rörelsesatsningen har utvärderats genom att barnen fick svara på en enkät. Det visade sig att de flesta gärna ville ha fler rörelsepass i veckan, något som fritidsgården nu funderar på inför kommande läsår.

– Många föräldrar hör av sig och tycker att det är ett fantastiskt initiativ. Barnen ställer själva klockan för komma upp på onsdagsmorgonen, berättar Jim.

För att fritidsgården ska kunna erbjuda rörelse måste de samarbeta med skolan, både vad gäller lokaler och viss anpassning av schemat. Fritidsgården ligger visserligen i samma lokal som skolan, men det krävs ändå att lärarna tillåter elever som kommer från rörelsepasset att komma några minuter efter lektionen börjat.

– Vi är glada att lärarna ser vitsen med rörelsepasset. Vi har inte gjort några kopplingar till skolresultaten ännu, det planerar vi att göra nästa år. Men utvärderingen vi gjort visar att barnen själva uppskattar passen och känner sig piggare. En del slarvar med frukosten hemma, så det påverkar ju positivt att de äter gemensam frukost efteråt också, tror Jim.

Från början satsade de på att erbjuda rörelsepass både för mellanstadiet och för högstadiet, men de insåg snart att högstadieeleverna behövde mer stöttning om de skulle komma.

Antingen satsar vi på fler rörelsepass för de elever som redan kommit igång, eller så försöker vi få igång högstadieeleverna lite längre fram, konstaterar Jim.

Fritidsgården har rörelsefokus genom att även erbjuda en basketklubb och en fotbollsklubb, så rörelsepasset går i linje med den ambitionen.

Rörelsepasset fångar upp barn som inte vill hålla på med någon specifik sport eller som kanske inte gillar bollsporter, utan bara vill röra på sig för att det är roligt, avslutar Jim Petersson.

Publicerat: 18 oktober, 2018 Textansvarig: Sofie Drake af Hagelsrum Faktaansvarig: Matti Leijon

Fler goda exempel

en grupp personer i en bassäng
Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Landet runt: På Röda Korsets behandlingscenter i Malmö behandlas PTSD-drabbade flyktingar med fysisk aktivitet

Henrik Nilsson är fysioterapeut och arbetar på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö. I samverkan med Röda Korsets Högskola har Henrik startat ett forskningsprojekt för flyktingar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom - PTSD. Målet är att undersöka effekten...

Läs mer

Efterlys eller bidra med ett gott exempel

Saknar du ett gott exempel på webbsidan eller har du själv något kul att dela med dig av? Hör av dig till oss och berätta mer!

  • Strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu, ger ett grundläggande ramverk för ett strategiskt arbete med sikte på ett aktivare östergötland 2025. Syftet är att stärka ett långsiktigt arbete för jämlik hälsa genom ökad fysisk aktivitet – där nyckeln till framgång är samverkan. Fundera på hur du och din organisation kan medverka till det.